Nauka

Naučnici razvili medicinsku analizu za predviđanje smrti

Naučnici razvili medicinsku analizu za predviđanje smrti
Foto: Pixabay ilustracija | Naučnici razvili medicinsku analizu za predviđanje smrti

Ljekari već sada mogu predvideti rizik od smrti pacijenta u sljedećoj godini, na osnovu pokazatelja kao što su krvni pritisak i nivo holesterola. Međutim, njemački naučnici razvili su test krvi, kojim se mogu utvrditi rizici smrti u narednih 10 godina.

Grupa stručnjaka Instituta za biologiju "Mek Plenk" sprovela je studiju u kojoj je učestvovalo 44.000 ljudi, uzrasta između 18 i 109 godina.

Procijenili su rizik od smrti dobrovoljaca na osnovu takozvanih opšteprihvaćenih faktora, uključujući indeks tjelesne mase, krvni pritisak, nivo holesterola, konzumiranje alkohola, pušenje i vjerovatnoću da se razviju karcinom ili srčane bolesti.

Istraživanje je trajalo 16 godina. Za to vrijeme umrlo je ukupno 5.512 učesnika.

U uzorcima krvi stručnjaci su tražili metaboličke biomarkere.

Prema rezultatima studije, objavljene u časopisu "Nature Communications" identifikovano je 14 biomarkera u krvi koji ukazuju na velike šanse za dug život. Prema njima su naučnici procijenili rizik od smrtnosti ostalim učesnicima.

Analiza ovih karakteristika, korišćenjem nuklearne magnetne rezonance, pokazuje da je 83 odsto biomarkera tačno u predviđanju da li će osoba umrijeti u narednih 10 godina.

Naučnici sada planiraju da testiraju svoje rezultate u narednim studijama. Nadaju se da će ova studija sa svojim rezultatima jednog dana da uvede testove krvi, koji će da pomažu u kontroli liječenja pacijenata.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije