Nauka

Naučnici razvili najmanju bateriju na svijetu

Naučnici razvili najmanju bateriju na svijetu
Foto: Pexels | Naučnici razvili najmanju bateriju na svijetu

Naučnici sa Tehnološkog univerziteta Čemnitc u Njemačkoj razvili su najmanju bateriju na svijetu, uređaj inspirisan, ni manje ni više, švajcarskim rolatom i koji bi mogao da se koristi za napajanje malih senzora u ljudskom tijelu, navodi studija.

Proboj u tehnologiji skladištenja energije napravljen je takozvanim "Swiss-Roll" procesom, inspirisanim čuvenim slojevitim, sunđerastim desertom.

U radu objavljenom u časopisu "Advanced Energy Materials", istraživači detaljno opisuju kako su pravili slojeve od kolektora struje i elektrodnih traka napravljenih od polimernih, metalnih i dielektričnih materijala i smiještali ih na zategnutu površinu vode.

Odstranjivanjem ovih pojedinačnih slojeva uspjeli su da oslobode napetost na površini vode, omogućavajući materijalima da se povuku i kotrljaju jedan oko drugog. Naučnici su nastali uređaj opisali kao "mikro-bateriju sa samonavijajućim cilindrom".

Mikro-baterija je otprilike veličine zrna prašine, jedan kvadratni milimetar u prečniku, i ima minimalnu gustinu energije od 100 mikrovat sati po kvadratnom centimetru.

Prema riječima vođe studije, profesora Olivera Šmita, ta gustina će se vremenom poboljšati.

"Još uvijek postoji ogroman potencijal za optimizaciju za ovu tehnologiju i možemo očekivati mnogo jače mikro baterije u budućnosti", objasnio je Šmit.

Iako je očigledno ograničena svojom veličinom, tim iza novog uređaja kaže da bi se baterija eventualno mogla koristiti u malim čipovima za biosenzore u ljudskom tijelu.

Oni tvrde da bi mikro-baterija mogla da napaja najmanje kompjuterske čipove na svijetu oko 10 sati, što bi omogućilo čitav niz novih aplikacija u biosenzorima - uređajima koji se obično oslanjaju na prikupljanje energije alternativnim sredstvima kako bi prevazišli ograničenje njihove veličine.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije