Nauka

Naučnici riješili misteriju Bermudskog trougla?

Naučnici riješili misteriju Bermudskog trougla?
Foto: Ilustracija | Naučnici riješili misteriju Bermudskog trougla?

Naučnici vjeruju da su konačno otkrili tajnu Bermudskog trougla. Nakon svih decenija misterija i razmišljanja šta se događalo, ovaj put kažu da je za jednu od najvećih svjetskih misterija odgovorna druga vrsta 'čudovišta' - morski valovi.

Bermudski trougao, koji je poznat i pod nazivom Đavolji trougao, je morska regija na sjeveru Atlantskog okeana u području koje poput trougla povezuje Majami, Bermuda i Portoriko.

Svoj zloglasni naziv stekao je zahvaljujući nizu misterioznih nestanaka brodova i aviona. Po nekim novim istragama objavljenim u emisiji "The Bermuda Triangle Enigma" na britanskom "Channel 5", naučnici tako sad vjeruju da su vremenski uslovi na tom području kreirali snažne valove.

"Oluje su i na jugu i na sjeveru i sudaraju se. Ako im se priključi i dodatna sa Floride, to može biti potencijalno smrtonosna formacija oštrih valova", rekao je Simon Boksal, okeanograf sa Univerziteta u Sautemptonu.

Naglašava da ti talasi mogu da dostignu visinu od 30 metara, što je gotovo isto kao i rekordni valovi zabilježeni 1958. godine tokom cunamija kojeg je potaknuo potres u aljaškom Lituja zaljevu. Uz pomoć simulatora, naučnici su otkrili kako je model američkog broda "Cyclops", poput onog koji je nestao u Bermudskom trouglu 1918. godine sa 306 ljudi, potopio ogroman val.

U prošlogodišnjem izvještaju otkriveno je da je zbog mane u dizajnu "Cyclops" posebno osjetljiv na takve talase, piše "Huffington Post".

"Brod je imao ravno dno i lagano se kotrljao, a jednog dana se okretao oko 50 stepeni", rekao je autor studije Marvin V. Baraš. 

Dva slična broda "Proteus" i "Nereus", koja su imala istu manu, nestala su pod sličnim okolnostima. Dodatne simulacije pokazale su kako bi snažni valovi i od oko 15 metara mogli da budu dovoljni da potope brodove s ravnim dnom. 

Ali američka obalna straža smatra kako nema ničega tako posebno opasnog i strašnog u Bermudskom trouglu.

"Obalna straža ne prepoznaje postojanje područja nazvanog Bermudskim trouglom kao geografskog područja posebno opasnog za brodove i avione. U pregledu nestanaka mnogih aviona i raznih plovila na tom području tokom godina, nema ničega što bi moglo potvrditi kako su žrtve rezultat bilo čega osim fizičkih uzroka. Nikakvi neobični faktori do sada nisu identifikovani", napisali su u svom saopštenju.

Slično smatraju i u "National Ocean Service". 

"Prirodni uzroci mogu da objasne mnoge, ako ne i sve, nestanke", naglašavaju.

Dodaju da nema nikakvih dokaza da brodovi u većim postocima u poređenju ovog područja s nekim drugim jako prometnim dijelovima okeana.

"Okean je oduvijek ljudima bio misteriozno područje. Kada je uključeno još i loše vrijeme i loša navigacija, to može da bude i smrtonosno područje. To je tako širom svijeta", napominju.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije