Nauka

Naučnici tvrde da su pronašli misterioznu tektonsku ploču vaskrsenja

Naučnici tvrde da su pronašli misterioznu tektonsku ploču vaskrsenja
Foto: N.N. | Naučnici tvrde da su pronašli misterioznu tektonsku ploču vaskrsenja

Naučnici sa Univerziteta u Hjustonu, Prirodno-matematičkog koledža, tvrde da su otkrili ostatke misteriozne tektonske ploče vaskrsenja.

Prema nalazima studije, objavljene 19. oktobra u biltenu Geološkog društva Amerike, istraživači su ispitali postojeće tomografske slike, koje su slične Ce-Te skeniranju unutrašnjosti Zemlje.

Njihova analiza otkrila je komad kore smješten stotinama kilometara ispod kanadske teritorije Jukon, za koju naučnici tvrde da se podudara sa oblikom ploče vaskrsenja.

Naučnici su koristili tehniku koja im je omogućila da rekonstruišu i vide kako su izgledale tektonske ploče u Tihom okeanu tokom ranog kenozojskog doba, prije 66 miliona godina.

Naučnici odavno znaju da su u doba kenozoika u Tihom okeanu postojale dvije tektonske ploče - Kula i Faralon. Ali neki naučnici su pretpostavili da postoji i treća, nazvana Ploča vaskrsenja, koja je formirala posebnu vrstu vulkanskog pojasa duž država Aljaske i Vašingtona.

"Granice ove drevne tektonske ploče vaskrsenja dobro se poklapaju sa drevnim vulkanskim pojasevima u državi Vašington i na Aljasci, pružajući toliko traženu vezu između drevnog Tihog okeana i sjevernoameričkog geološkog zapisa", rekao je Džoni Vu, docent geologije na Odjeljenju za nauku o zemlji i atmosferi Univerziteta u Hjustonu.

Istraživači kažu da bi otkriće Ploče vaskrsenja moglo da pomogne naučnicima da bolje predvide vulkansku aktivnost i zemljotrese u regionu.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije