Nauka

Naučnici u Francuskoj otkrili krater meteorita

Naučnici u Francuskoj otkrili krater meteorita
Foto: Printscreen YouTube | Naučnici u Francuskoj otkrili krater meteorita

Geolog i kosmohemičar, profesor Frank Brenker, naišao je na krater meteorita dok je bio na odmoru u vinariji u Francuskoj.

Riječ je o vinariji pod nazivom "Domaine du Météore", koja je tako nazvana iz očiglednog razloga. U Francuskoj postoji priča da je meteorit "navodno" udario u brdo u južnoj Francuskoj te da je napravio okrugli krater prečnika 220 metara i dubine 30 metara. Danas je na njemu vinograd.

Međutim, hipoteze koje su predložili geolozi pedesetih godina prošlog stoljeća su odbijene, kao i tvrdnje vlasnika vinarije.

"Krateri se formiraju na različite načine, a krateri meteorita su veoma rijetki. Međutim, pronašao san različite druge interpretacije o nastanku kratera", izjavio je Brenker.

Ipak, on i njegova supruga su prikupili uzorke stijena i tla na ovoj lokaciji kako bi ih analizirali, a rezultati su pokazali da je krater zaista posljedica udara meteorita od željeza i nikla.

"Mikroanaliza je pokazala da tamno obojeni slojevi u jednom od škriljaca, koji obično sadrže veći postotak liskuna, mogu biti udarne vene nastale lomljenjem stijene, što je moglo biti uzrokovano udarom", objasnio je naučnik.

On je takođe pronašao dokaza o breči, koja je ugaona krhotina stijena koju drži neka vrsta "cementa", a koja se takođe može pojaviti prilikom udara meteorita.

Nakon početnog istraživanja, Brenker i njegov kolega Andreas Junge, profesor primijenjene geofizike na Univerzitetu Goethe u Frankfurtu, kao i grupa studenata, otišli su u južnu Francusku kako bi detaljno analizirali krater.

Tu ih je čekalo otkriće.

Zemljino magnetno polje je bilo nešto slabije u krateru nego u okolini. Ovo nije neprirodno za udarne kratere jer udar može razbiti ili otopiti stijenu, što može manje doprinijeti magnetnom polju Zemlje.

Krater sadrži i mikro dijamante, a pronađene su i sitne kuglice od željeznog oksida zahvaljujući snažnim magnetima pričvršćenim za ploču. Prema laboratorijskim analizama, kuglice takođe sadrže željezo, nikl i jezgro minerala, što se obično nalazi u okolini kratera.

Pored toga, pronađeni su i mikrodijamanti koji nastaju pod visokim pritiskom tokom udara meteorita.

"Ovakve mikrosfere nastaju ili abrazijom meteorita u atmosferi ili tek nakon udara kada se veliki dio željeznog meteorita topi i zatim reaguje s kisikom u zraku. Pri udaru, materijal koji se razbije na mjestu udara, mogao bi biti zatvoren", kazao je Brenker.

Za naučnike su ovo dovoljni dokazi o udaru meteorita.

Brenker je rekao da je ovaj krater uzbudljiv "geološkim laicima" jer svaki od njih može osjetiti ogromnu energiju koja se oslobađa pri udaru meteorita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije