Nauka

Pratite nas na Google news

Naučnici u SAD klonirali izmrlu vrstu američkog tvora

Naučnici u SAD klonirali izmrlu vrstu američkog tvora
Foto: Pixabay/Ilustracija | Naučnici u SAD klonirali izmrlu vrstu američkog tvora
Tanjug

Naučnici u SAD uspješno su klonirali životinju koja je uginula prije 30 godina, američkog tvora, crnonogu feretku iz porodica lasica.

Životinja rođena 10. decembra, klonirana je iz gena zamrznutih 1988. godine, a naučnici su tek sad objavili da je taj proces bio uspješan, prenosi AP.

Surogat majka klonirane životinje, koja je dobila ime Elizabet En, bila je domaća feretka, a rođena je u ustanovi za ovu ugroženu vrstu u Fort Kolinsu, u američkoj državi Kolorado.

Klonirana životinja identična je genetska kopija feretke koja se zvala Vilja, a njeni ostaci, nakon što je uginula 1988. godine, zamrznuti su u ranim danima DNK tehnologije.

Ova tehnologija daje nadu da će biti sačuvane ugrožene vrste, ali i da postoji mogućnost oživljavanja onih koje su izumrle.

Kada je Vilja uginula 1988. godine, njeno tkivo poslato je u "zamrznuti zoo-vrt" u San Dijego zoo-global, u kojem se čuvaju zamrznuti ostaci više od 1.100 vrsta i podvrsta iz cijelog svijeta.

Biotehnologija i genetički podaci mogu da naprave razliku na tom polju, zajedno s naporima za očuvanje vrsta, rekao je vodeći naučnik biotehnološke organizacije koja je obavila kloniranje "Rivajv end ristor" Ben Novak.

"Sa tehnikom kloniranja, u osnovi možemo da zamrznemo vrIJeme i regenerišemo te ćelije. Još smo daleko od mogućnosti da životinjama promIJenimo gene kako bismo ih učinili otpornijim, ali će to biti moguće u budućnosti", rekao je Pit Gober iz američke agencije za očuvanje divljih životinja i riba.

"Rivajv end ristor" navode da imaju u planu da kloniraju i runastog mamuta, ali i neke vrste ptica, iako je njihovo kloniranje složenije nego kod sisara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije