Nauka

Naučnik: Otkriće koje mijenja stav o neandertalcima

Naučnik: Otkriće koje mijenja stav o neandertalcima
Foto: Arhiva / Ilustracija | Naučnik: Otkriće koje mijenja stav o neandertalcima

Neandertalci su možda bili bliskiji praistorijskom čovjeku nego što se ranije vjerovalo, pokazuju pećinske slike u Španiji koje otkrivaju da je i ta vrsta imala potrebu da stvara umjetnost, objavili su u nedjelju naučnici.

Pigment boje okera pronađen je na stalagmitima u pećini Ardales pokraj Malage na jugu Španije. Koristili su ga neandertalci prije oko 65.000 godina, što ih možda čini prvim umjetnicima na Zemlji, pokazuje rad objavljen u naučnom časopisu PNAS. Moderni čovjek u to vrijeme još nije postojao.

Nova otkrića dodatni su dokaz da neandertalci, koji su izumrli prije oko 40.000 godina, nisu bili nesofisticirani rođaci homo sapiensa, kakvim ih se dugo prikazivalo.

Pigmenti su u pećini korišteni u različitim razdobljima, udaljenima između 15.000 i 20.000 godina, pokazuje istraživanje koje negira raniju tvrdnju da su oni rezultat prirodnog procesa oksidacije.

Joao Zilhao, jedan od autora studije, rekao je da su neandertalci oker stavljali na stalagmite vjerovatno u sklopu rituala.

"Važnost ovog otkrića je što mijenja naš stav prema neandertalcima. Oni su bili bliskiji današnjim ljudima. Nedavna istraživanja pokazuju da su oni voljeli objekte i razmnožavali su se s ljudima, a sad i da su, poput nas, slikali po pećinama", izjavio je Zilhao.

Slike na zidovima prahistorijskih ljudi, poput onih u špilji Chauvet-Pont d'Arc u Francuskoj, starije su od 30.000 godina.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije