Nauka

Nizozemci rade na razvoju laserske injekcije bez igle

Nizozemci rade na razvoju laserske injekcije bez igle
Foto: Ilustracija | Nizozemci rade na razvoju laserske injekcije bez igle
N.N.

Nizozemski znanstvenici rade na razvoju laserske tehnologije koja bi mogla biti rezltat "gotovo bezbolnim" injektiranjem cjepiva bez igle, a svoj dosadašnji uspjeh smatraju napretkom koji će od nekih pacijenata ublažiti strah od igle te će pridonijeti većem broju cijepljenih.

Uređaj koji podsjeća na "pištolj s mjehurićima" koristi laser koji potiskuje sićušne kapljice kroz vanjski sloj kože, pojasnio je David Fernandez Rivas, profesor sa Sveučilišta Tvente i znanstveni asistent na Tehnološkom institutu u Masačusetsu (MIT), koji je osmislio i razradio ovu ideju. 

Sam je postupak brži od uboda komarca i "ne bi trebao boljeti" jer se živčani završeci na koži međusobno ne dodiruju. Dodao je da će postupak još dodatno proučiti.

"Staklo u kojem se nalazi tekućina zagrijava se laserom u milisekundi, a potom se u tekućini stvara mjehurić koji potiskuje tekućinu kroz vanjski sloj kože brzinom od najmanje 100 km na sat", rekao je u intervjuu za Rojters.

Takav postupak omogućuje ubrizgavanje tekućine kroz kožu bez ikakva oštećenja ili ožiljka. Ne vidi se nikakva ranica ni ulazna točka, rekao je Rivas, dodavši kako očekuje da će njegov izum pridonijeti tome da se na cijepljenje odluči više ljudi, a istodobno će spriječiti rizik od kontaminacije do koje može doći zbog prljavih igala.

I na kraju, ali ne i manje važno, njegov će izum pridonijeti smanjenju medicinskog otpada. Testiranja na uzorcima tkiva uspješno su provedena zahvaljujući bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 1,5 milijuna evra, a zahtjev za finansiranjem početka testiranja novog uređaja na volonterima firma će podnijeti još ovaj mjesec, otkrio je Rivas.

Kazao je i da će nova start-ap firma sarađivati s predstavnicima farmaceutske industrije kako bi testirala i plasirala tehnologiju "Bubble Guna".

No do trenutka kada će metoda postati dostupna široj javnosti mogla bi proći godina dana do tri godine, ovisno o napretku postignutom u istraživanjima i o regulatornim pitanjima.

(Večernji list)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije