Nauka

Nobelovu nagradu za fiziku dobila tri naučnika

Nobelovu nagradu za fiziku dobila tri naučnika
Foto: Tanjug | Nobelovu nagradu za fiziku dobila tri naučnika

STOKHOLM - Naučnici Džejms Pibls, Mišel Mejor i Didije Kueloz su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za revolucionarni rad u oblasti astronomije, saopšteno je danas iz Švedske kraljevske akademije nauka.

Kanadsko-američki fizičar Pibls je dobio polovinu novčane nagrade od devet miliona švedskih kruna /913.000 dolara/, a Mejor i Kueloz dijele drugu polovinu.

Pibls je na teoretskom nivou istraživao kosmos i milijarde galaksija i njihovih jata, navodi se u saopštenju.

"Njegov teoretski rad, razvijan u periodu od dvije decenije, je temelj našeg savremenog shvatanja istorije univerzuma, od Velikog praska do sadašnjeg trenutka", napominje Švedska kraljevska akademija nauka.

Za švajcarskog astrofizičara Mejora i njegovog sunarodnika astronoma Kueloza se napominje da su "transformisali naše ideje o kosmosu".

Mejor i Kueloz su otkrili prvu egzoplanetu u Mliječnom putu 1995. godine i pokrenuli revoluciju u astronomiji. Preko 4.000 egzoplaneta pronađeno je od tada u našoj galaksiji, dodaje se u tekstu.

"Neobični novi svjetovi i dalje se otkrivaju, sa nevjerovatnim bogatstvom veličina, oblika i orbita", napominje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije