Nauka

Nova vrsta vodene grinje dobila ime u čast Milutina Milankovića

Nova vrsta vodene grinje dobila ime u čast Milutina Milankovića
Foto: Ilustracija | Nova vrsta vodene grinje dobila ime u čast Milutina Milankovića

U čast naučnika Milutina Milankovića i njegove teorije o klimatskim promjenama, nova vrsta vodene grinje iz mediteranskog dijela Crne Gore, koja naseljava potoke koji presušuju tokom jednog dijela godine, dobila je ime Mideopsisi milankovici.

Kako je pojasnio profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta Crne Gore, dr Vladimir Pešić ta vrsta naseljava takozvane intermitentne potoke, odnosno potoke koji presušuju jedan dio godine, obično u toku ljeta.

Kao posljedica klimatskih promjena broj takvih staništa se svake godine povećava i potoci koji presušuju čine sve veći dio riječnih mreža posebno u Mediteranu.

Riječ je o vrsti koja je već milionima godina preživjela u malim mediteranskim potocima koje naseljava, naveo je profesor Pešić i dodao da to znači da je dobro prilagođena na klimatske promjene.

Međutim, kako dodaje, nova vrsta vjerovatno nije prilagođena i na aktivnosti ljudske vrste koje dovode do fragmentacije i uništenja tih izuzetno značajnih, ali danas veoma ugroženih staništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije