Nauka

Novi kanali za područje Srbije, BiH i Crne Gore

Novi kanali za područje Srbije, BiH i Crne Gore
Foto: N.N. | Novi kanali za područje Srbije, BiH i Crne Gore

U beogradskom hotelu "Crowne Plaza" je 15. novembra održana press konferencija povodom potpisivanja višegodišnjeg ugovora Kompanije SES sa kompanijom Telekom Srbija, najvećim telekomunikacijskim operaterom u Srbiji, koji podrazumijeva uslugu više transpondera Astra satelita u svrhu pokretanja najnovije DTH (Direct-to-Home) platforme kompanije Telekom Srbija, čije će emitovanje u Srbiji, BiH i Crnoj Gori početi istovremeno, sredinom decembra 2018.

Inače, Kompanija SES je najveći svjetski satelitski operater, sa više od 70 satelita u dvije različite orbite, Geostacionarnoj (GEO) i Srednjoj zemljinoj orbiti (MEO).

Kompanija pruža usluge globalne video distribucije, kao i usluge povezivanja podataka širokom spektru korisnika kroz dvije poslovne jedinice: SES Video i SES Networks. Kompanija SES Video ima preko 351 miliona korisnika kroz DTH (Direct-to-Home) platforme i kablovske, zemaljske i IPTV mreže na globalnom nivou. Portfolio kompanije SES Video uključuje i MX1, vodećeg provajdera medijskih usluga koji nudi kompletan paket inovativnih usluga za linearnu i digitalnu distribuciju, kao i ASTRA satelitski sistem sa najvećim DTH domašajem u Evropi.

Kompanija SES Networks obezbjeđuje usluge globalnog upravljanja podacima i povezivanja ljudi u različitim sektorima, uključujući telekomunikacije, pomorstvo, vazduhoplovstvo i energiju, kao i vlade i institucije širom svijeta. Portfolio kompanije SES Networks uključuje GovSat, 50/50 javno-privatno partnerstvo između kompanije SES i luksemburške vlade, i O3b, jedini ne-geostacionarni sistem koji pruža "fibre-like broadband" usluge

Govornici na press konferenciji bili su Marijana Vukašinović, šef službe za upravljanje sadržajima u kompaniji Telekom Srbija, Gorica Zarić, urednik-koordinator tematskih kanala RTS-a i Martin Ornass-Kubacki, potpredsjednik sektora prodaje za područje centralne i istočne Evrope u kompaniji SES Video.

Zahvaljujući saradnji ove dvije kompanije, Kompanija Telekom Srbija će gledaocima iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore obezbijediti pristup najnovijem sadržaju koji će se emitovati sa ključne orbitalne pozicije od 23,5 stepeni istočno kompanije SES.

Kompanija SES je juče objavila da je sa kompanijom Telekom Srbija, najvećim telekomunikacijskim operaterom u Srbiji, potpisala višegodišnji ugovor koji podrazumijeva uslugu više transpondera Astra satelita u svrhu pokretanja najnovije DTH (Direct-to-Home) platforme kompanije Telekom Srbija, čije će emitovanje u sve tri zemlje početi istovremeno, sredinom decembra ove godine.

Telekom Srbija će uz pomoć nove DTH platforme emitovati više od 150 kanala, od kojih će do 30 biti emitovano u HD formatu. Svi javni TV kanali u Srbiji takođe će biti dostupni putem ove platforme, što će gledaocima omogućiti kompletan izbor sadržaja dostupnog na tržištu. Dodatni kanali biće dostupni u "Free-to-Air" ponudi.

Gledaoci će imati koristi od novih tehnoloških poboljšanja i u svojim domovima. Kompanija Telekom Srbija za ovu uslugu odabrala je "set-top box" prijemnike sa integrisanim sistemom za dekodiranje signala, a za sve one koji ne posjeduju prijemnu opremu, ova platforma će biti dostupna uz korištenje male satelitske antene, veličine 60 cm.

Telekom Srbija, dugogodišnji partner kompanije SES još od 2011. godine, prebacila je čitav paket kanala na SES satelite na pozicijama od 23,5 stepeni istočno ranije ove godine, time obezbjeđujući da sadržaj dosegne do najvećeg mogućeg broja gledalaca. Sa te pozicije, kompanija SES pruža uslugu za gotovo 2,9 miliona domova sa DTH platformom u Evropi.

"Veoma smo zadovoljni što zajedno sa kompanijom SES pokrećemo DTH platformu od ovako velikog značaja", izjavila je Marijana Vukašinović, šef službe za upravljanje sadržajima u kompaniji Telekom Srbija.

"Zemlje bivše Jugoslavije predstavljaju tržište dinamičnog rasta i one su u prethodnih nekoliko godina činile fokus interesovanja kompanije SES. Veoma smo zadovoljni što smo u prilici da na ovaj način ojačamo naše partnerstvo sa kompanijom Telekom Srbija", izjavio je Martin Ornass-Kubacki, potpredsjednik sektora prodaje za područje Centralne i istočne Evrope u kompaniji SES Video.

Dodao je da je naša orbitalna pozicija od 23,5 stepeni istočno najbrže rastuća orbitalna pozicija na teritoriji Centralne i istočne Evrope, kao i na teritoriji zemalja Beneluksa, i samim tim predstavlja poziciju sa koje mnoštvo operatera širom Evrope emituje svoj sadržaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije