Nauka

Pratite nas na Google news

Novinari roboti sve bolje smišljaju naslove

Novinari roboti sve bolje smišljaju naslove
Foto: Ilustracija | Novinari roboti sve bolje smišljaju naslove
N.N.

Izuzetno složen proces pisanja naslova za članke vještačkoj inteligenciji iz američke kompanije Primjer predstavlja sve manji problem.

Američka kompanija Primjer već dugo razvija vještačku inteligenciju koja pisani format može oblikovati poput ljudskog novinara. Ovaj složeni proces od nedavno uključuje i smišljanje prikladnog naslova složenog prema sadržaju samog članka i kako stvari stoje - sve su bolji u tome.

Podsjetimo, vještačka inteligencija je do danas savladala zadatak sakupljanja podataka i pisanja kratkih izvještaja, ali nikad nije dosegla nivo kreativnosti koju imaju ljudski novinari. Štaviše, svi naslovi koje su računari izbacili bili su ili pogrešni ili nisu bili dovoljno privlačni da čitatelja privuku da ih cijele pročitaju.

Primjerov novi alat može sam da smišlja naslove koji izgledaju kao da ih je napisalo ljudsko biće. Ne radi se o savršenim naslovima, makar dotični zvuče puno bolje nego ikad do sad (sve dok u cjelosti ne promaše temu članka).

Primjer može da stvori naslove koji su jako dobri, ali i dalje ne dosežu stučnost iskusnih urednika i autora.

Ono što je važno je da, u drugu ruku, vještačka inteligencija odgovorna za naslove postaje sve bolja i bolja, što znači da ćemo uskoro naići na članke koji su vrlo slični onima koje je napisao pravi novinar.

Šta to znači za struku?

Gledano iz perspektive engleskog govornog područja, vještačka inteligencija bi kroz nekoliko godina mogla da radi jako dobar posao po pitanju kratkih članaka i izvještaja, ali problem nastaje kod lokalizacije koja je zbog masivne razlike u govoru i gramatici puno teža za savladavanje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije