Nauka

Pratite nas na Google news

Odrađena prva dostava paketa pomoću drona

Odrađena prva dostava paketa pomoću drona
Foto: AP | Odrađena prva dostava paketa pomoću drona
Fena

Alphabetov (Google) Wing je postao prva kompanija u SAD-u koja je završila dostavu paketa pomoću drona, prenosi MSN.

U gradiću Krajstinsburg koji je odabran kao Wingov testni teren, dvadeset i dvije tisuće stanovnika mogu normalno naručiti proizvode koje inače dostavlja FedEx, lijekove iz Walgreena i čokolade proizvedene u lokalnim poduzećima - sve navedeno će im stići dronom.

Wing je inače "operisao" u dva australijska gradića te u Helsinkiju. U izjavi kompanije stoji da je prva dostava dronom odrađena u petak popodne u Krajstinburgu te da je "popločala put za najnapredniju dostavu dronom u državi".

Jedna porodica je koristila aplikaciju Wing za narudžbu lijeka, tableta Vitamina C, vode, maramica i tableta za kašalj, stoji u izjavi. Takođe, jedan stariji stanovnik je naručio rođendansku tortu za svoju suprugu. Iako je većina dostava odrađena FedExovim kamionom, posljednje kilometre je završio dron.

Žuti i bijeli dronovi su nakrcani paketima u lokalnom operativnom centru nazvanom Nest (gnijezdo). Tamo zaposlenici Winga pakiraju pakete do težine od 1.3 kilograma, koji se mogu dostaviti unutar radijusa od deset kilometara.

Jednom kada stignu na odredište, dronovi ne slijeću. Umjesto toga, lebde iznad kuće i spuštaju paket kablom, prenosi Novi list.

Ostale kompanije rade na tome da lansiraju slične usluge, a među prvima su Amazon, UPS i Uber Eats. Wing je bio prvi koji je uspio dobiti dozvole FAA-e, Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration).

Video
Najčitanije