Nauka

Održana "Evropska Noć istraživača" u Banjaluci

Održana "Evropska Noć istraživača" u Banjaluci
Foto: N.N. | Održana "Evropska Noć istraživača" u Banjaluci

Sedmu godinu za redom u Banjaluci održana je već prepoznatljiva najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, "Evropska Noć istraživača 2018".

Ove godine manifestacija je realizovana pod sloganom "Let’s STEAM: Stvarajmo nove prilike”, u petak i subotu, 28. i 29. septembra, na nekoliko lokaciju u gradu na Vrbasu.

Posjetioci u Banjaluci posjetili su Sajam nauke i tehnike u okviru kojeg su vidjeli demonstracije naučno – istraživačkih postignuća kroz koja je nauka predstavljena na djelu; Interesantna predavanja i debate, kao i velike naučnike koji su ponudili odgovore na svakodnevna pitanja, koja nikog nisu ostavili ravnodušnim; Takmičenje za srednje škole kroz koje su srednjoškolci predstavili svoje naučno – istraživačke radove, ali i predivne likovne i literarne radove!

Banjalučki srednjoškolci bili su itekako posvećeni nauci: Treće mjesto osvojio je tim Građevinske škole "Graditelji", drugo mjesto tim Gimnazije "Index B", dok su pobjednici tim "Sekundardno ljepilo", učenici Opće katoličke gimnazije "Ivan Merz".

Konkurencija u pristiglim likovnim radovima bila je itekako visoka – Marko Milić, učenik OŠ „Ivo Andrić“ osvojio je prvo mjesto; Petar Komljenović, učenik OŠ "Branko Radičević" osvojio je drugo mjesto, dok je treće mjesto osvojila Teodora Vučanović, učenica OŠ "Ivo Andrić".

Literarni radovi privukli su pažnju svih posjetilaca, a broj pristiglih radova svjedoči o tradiciji ovog konkursa. Pobjednici su učenici OŠ "Ivo Andrić", i to: Una Torbica – prvo mjesto, Sergej Bošković – drugo mjesto i Ivana Aničić – treće mjesto.

Novost ove godine bio je 24 časovni Hackathon: "Nauka za kulturno nasljeđe" održan u centru "Robokids", na kojem je prvo mjesto osvojio tim "Robokids", a drugo mjesto tim „Etnomuzikolozi“. Posebnu pažnju privukla je i mini konferencija "Science talks" održana u subotu, 29. septembra u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske!

Vrata ovogodišnjoj "Evropskoj Noći istraživača" otvorile su važne banjalučke kulturne institucije, i to: Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzej Republike Srpske, te Dječije pozorište Republike Srpske.

 Banjalučki Dom omladine – lokaciju centralnog dijela manifestacije, Tehničku školu Banjaluka, centar "Robokids" i kulturne institucije posjetilo je nekoliko hiljada posjetilaca, što govori u prilog činjenici da je ovogodišnja manifestacija ispunila sva očekivanja, nadmašila prethodne, ali i animirala sve posjetioce – male i velike!

Generalni sponzor događaja u Banjaluci i ove godine bila je kompanija "Prointer".

Do sljedeće godine – ostanite vjerni nauci i istraživačkom radu!

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije