Nauka

Održano takmičenje slikara robota

Održano takmičenje slikara robota
Foto: Robotart | Održano takmičenje slikara robota

Upravo tako, postoji i takmičenje robotskih slikara. Kad se uzme u obzir na koja su sve već područja roboti prodrli, čovjek se ne može ne zapitati – ima li nešto što roboti ne mogu?

Najzanimljivija stvar u vezi ove priče je to što ovo slikarsko takmičenje uopšte nije nova stvar. Ove godine se održalo već treći put po redu.

Takmičenje se zove RobotArt i na njemu se za nagrade (ukupno 100 hiljada dolara) borilo čak 19 ekipa sa svojim raznim umjetničkim djelima koje su naslikali roboti.

Osnovni zadatak najsvježijeg, ovogodišnjeg takmičenja je bio prikazati robota koji može slikati umjetnička djela koja se zaista mogu prodati kupcima. To je ambiciozno, ali ne i nemoguće.

Ciljevi samog takmičenja su bili unapređenje vještačke inteligencije, promovisanje slika i robotike te takođe primjena tehnologiju na kreativne načine.

“Umjetnička djela” koja su bila prijavljivana na navedeno takmičenje mogla su biti originalna ili samo reprodukcije i interpretacije nekih drugih djela, a prihvatali su se takođe i svi oblici robotskog slikanja te sve slikarske tehnike.

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja, 2018 RobotArt, bio je definitivno umjetnik Pindar Van Arman koji je dobio i 40 hiljada dolara za svoj koncept CloudPainter.

CloudPainter je robot koji je u stanju savršeno dobro slikati raznim slikarskim tehnikama, a koristi pritom robotske ruke, mašinsko učenje te vještačku inteligenciju kako bi uspio u kreiranju raznih slika, poput onih u priloženoj galeriji na web stranici takmičenja.

Osim CloudPaintera je na takmičenju viđeno još mnogo zanimljivih robotskih slikarija.

(Geek.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije