Nauka

Otkriće arheologa: Cunami visok 40 m pogodio Izrael i napravio pustoš

Otkriće arheologa: Cunami visok 40 m pogodio Izrael i napravio pustoš
Foto: Pixabay/Ilustracija | Otkriće arheologa: Cunami visok 40 m pogodio Izrael i napravio pustoš

Izraelsku obalu pogodio je cunami sa talasima visokim 40 metara i napravio pustoš, uništivši sva naselja kilometrima na kopnu. Taj apokaliptički događaj desio se prije nešto manje od 10.000 godina u blizini drevnog grada Tel Dora, južno od Haife.

Američki i izraelski arheolozi pronašli su dokaze tog cunamija i utvrdili zašto u tom području Izraela nema ostataka neolitskih naselja, piše izraelski Harec.

U članku objavljenom u časopisu PLoS One, arheolozi objašnjavaju da su proučavali klimu izraelske obale u posljednjih 12.000 godina i kako je ona uticala na život drevnog Tel Dora i okoline, te su tako otkrili dokaze da se cunami dogodio. To je posljednji u nizu dokaza da su se cunamiji događali dosta često na obali Izraela, iako je ona izlazi na "zatvoreni" morski basen, a ne na okean, i upozoravaju na opasnost od tog prirodnog fenomena koji bi ponovo mogao da se dogodi.

Gilad Štajnberg, pomorski arheolog sa Univerziteta Kalifornija iz San Dijega, koji je predvodio istraživanje, i njegove kolege otkrili su da su lokalni cunamiji zajedno sa porastom nivoa mora imali razoran efekat na drevne zajednice na obali Levantskog kanala.

Navode da je je Tel Dor, koji je osnovan 2.000 godina prije nove ere, bio lociran nekoliko kilometara unutar obale, pa je iznenađujuće što su u njegovoj blizini pronašli sloj školjki i pijeska u arheološkom sloju drevne močvare.

Taj sloj pomorskog materijala bio je star između 9.300 i 9.900 godina i pronađen je na razdaljini između 1,5 i 3,5 kilometara od tadašnje obale, pa su na osnovu toga izračunali da je obalu pogodio cunami visok 40 metara.

Kako objašnjavaju, i do sada su bili nalaženi ostaci pomorskog materijala unutar obale, ali samo na nekoliko stotina metara udaljenosti od mora, a ne više kilometara. To je dokaz da ga je donio cunami, a ne morske oluje.

Naučnici objašnjavaju i da u ovom dijelu današnjeg Izraela, u njegovim nižim predjelima, postoje tragovi života starijeg od 12.500 godina i mlađeg od 8.500 godina, dok je period između potpuno "prazan". Na drugim lokalitetima, koji su na većoj nadmorskoj visini, dokazi života postoje kontinuirano, bez takvih prekida, navodi se u studiji.

Prema mišljenju naučnika, cunami je mogao da bude izazvan zemljotesom na području Mrtvog mora, što dokazuje oštećenje na pećini u blizini Karmelskog grebena, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije