Nauka

Pratite nas na Google news

"Otkriće vanzemaljskog života moguće za 100 godina"

"Otkriće vanzemaljskog života moguće za 100 godina"
Foto: Tanjug | "Otkriće vanzemaljskog života moguće za 100 godina"
Srna

LONDON - Švajcarski astronom Didije Kueloz, jedan od tri ovogodišnja dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, izjavio je da će za 100 godina, uz korištenje nove opreme, postojati dobre šanse za otkriće vanzemaljskog života.

Kueloz je rekao u obraćanju u Londonu da za 30 godina može biti razvijena oprema za traganje za biohemijskim aktivnostima na egzoplanetama.

On je podijelio Nobelovu nagradu sa sunarodnikom, astrofizičarem Mišelom Mejorom za "otkriće egzoplaneta u orbiti zvijezde solarnog tipa". Treći dobitnik je američki fizičar Džejms Pibls za "teoretska otkrića u fizičkoj kosmologiji".

Kueloz je naglasio da je hemija koja je dovela do nastanka života sveprisutna i da je zato teško povjerovati da smo sami u svemiru, prenio je "Sputnjik".

"Otvorili smo novi prozor u astrofizici - pokazali smo da postoje druge planete, poput onih koje orbitiraju u našem Sunčevom sistemu. To je proširilo naše horizonte, a kada to jednom počnete, postoji mnogo pitanja koja možete da postavite. Zašto smo ovakvi kakvi jesmo?", rekao je švajcarski naučnik.

Kueloz je sa Mejorom otkrio prvu egzoplanetu 6. oktobra 1995. godine i ona je dobila naziv "51 Pegasi b". Tragovi vode detektovani su u atmosferi ovog nebeskog tijela 2017. godine.

Poslije tog značajnog otkrića, u svemiru je detektovano više od 4.000 egzoplaneta.

Kueloz i Mejor će podijeliti svoj dio nagrade od 825.000 evra kada im priznanje bude uručeno u decembru na ceremoniji u Stokholmu. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije