Nauka

Otkriven DNK star dva miliona godina

Otkriven DNK star dva miliona godina
Foto: Unsplash | Otkriven DNK star dva miliona godina
Nezavisne novine

Naučnici su identifikovali DNK životinja, biljaka i mikroba star dva miliona godina, što doseže najdalje u prošlost do sada, iz sedimenta koji potiče sa krajnje sjeverne tačke Grenlanda.

Istraživači su saopštili da detektovani fragmenti DNK pripadaju mamutima, jelenima, zečevima, leminzima i guskama, kao i topoli, brezi i tuji.

DNK je samoreplicirajući materijal koji sadrži genetsku informaciju u živim organizmima.

Mamut je bio rođak slona koji je u dalekoj prošlosti lutao Sjevernom i Centralnom Amerikom, dok nije izumro sa ostalim velikim sisarima tokom velikog ledenog doba prije oko 10.000 godina. Ovo otkriće pokazuje da je vrsta zahvatala šire područje nego što se do sada smatralo.

"Niko nije mogao da predvidi da je na Grenlandu postojala takva raznovrsnost biljaka i životinja prije dva miliona godina, u vrijeme kada je klima bila veoma slična onome što očekujemo za nekoliko godina zbog globalnog zagrijavanja", izjavio je Eske Vilerslev, direktor Fondacije centra za geogenetiku Lundbek i lider studije objavljene u žurnalu "Priroda", prenosi Srna.

Studija je pokazala da DNK, pod odgovarajućim uslovima, može da opstane mnogo duže nego što se do sada pretpostavljalo.

Vilerslev je rekao da sada ne bi bio iznenađen da se pronađe DNK star četiri miliona godina.

Istraživači su izvukli i sekvencionirali DNK i 41 sedmentna uzorka bogatih organskim materijama uzetih sa pet lokacija na poluostrvu Peri lend, koje zalazi u Arktički okean.

Identifikovano je ukupno preko 100 vrsta životinja i biljaka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije