Nauka

Pratite nas na Google news

Otkriven carski mauzolej u Viminacijumu

Otkriven carski mauzolej u Viminacijumu
Foto: Tanjug | Otkriven carski mauzolej u Viminacijumu
N.N.

BEOGRAD - Na arheološkom lokalitetu Viminacijum otkriven je mauzolej, za koji rukovodilac projekta Viminacijum Miomir Korać kaže da datira iz trećeg vijeka i da je svakako predstavljao posljednje počivalište osobe visokog ranga.

Novootkriveni mauzolej nalazi se na 830 metara sjeverno od mauzoleja imperatora Hostiljana na istočnoj nekropoli Viminacijuma i 570 metara sjeveroistočno od kapije Porta praetorije legijskog logora, 700 metara sjeveroistočno od kapije kod amfiteatra, 300 metara od legijskog logora i 160 metara zapadno od uništene dvojne grobnice sa freskama.

Korać je u pisanoj izjavi Tanjugu istakao da je kamena plastika nađena u mauzoleju izuzetna.

Najznačajni nalaz je glava rimskog imperatora sa uvojcima i lovorovim vencem simbolom rimskog imperatora.

Izdvaja se i glava mladića, izuzetno brižljivo obrađena ruka koja drži mač, kao i dijelovi rimskog mača.

Nađen je i fragment krila orla, jednog od najpoznatijih simbola boga Jupitera i Rimskog carstva.

Izdvajaju se i sitniji dijelovi više skulptura i reljefa od mermera, a od arhitektonske plastike pronađeno je više fragmenata sa floralnim i drugim motivima karakterističnim za vrijeme Rimskog carstva.

Mauzolej je dimenzija 15 puta 15 metara sa središnjim dijelom šest puta šest metara, građen je od krupnih komada lomljenog ramskog kristalastog škriljca sa četiri sloja od hidrauličnog maltera debljine između pet i 10 centimetara.

Istraženi dio mauzoleja i u antici se nalazio pod zemljom, ukopan najmanje jedan metar u odnosu na površinu i iskopavanja su u toku, kaže Korać.

Dosadašnja očuvana visina / dubina građevine iznosi između 1.80 i 2,25 metra i sama konstrukcija djeluje jednostavno, ali izuzetno masivno i čvrsto.

Arhitektonski elementi su od krečnjaka, kao i stele i sarkofazi koji su u okviru ovog kompleksa pretrpili sistematsko uništavanje, koje daleko prevazilazi, prema riječima Koraća, ono koje se sreće u okvirima ratnih razaranja ili kasnije eksploatacije građevinskog materijala.

Mauzolej je, kako je utvrđeno, pretrpeo dvostruko uništavanje. Do prvog uništavanja došlo je u antici kada su se sistematski uništavala nadgrobna obilježja krečnjačke stele, sarkofazi, mermerne skulpture i dijelovi reljefa.

Korać kaže da postoje indicije da je ovakvo temeljno uništavanje posledica postupka poznatog kao "damnatio memoriae", odnosno brisanje iz sjećanja, kada se u potpunosti uništavaju svi pomeni imena i dijela osobe koja je osuđena na zaborav i to se radi samo kada su pitanju imperatori.

Druga faza uništavanja usljedila je u kasnijim vjekovima usjled eksploatacije kamena kao građevinskog materijala i tada najviše stradao ogradni zid koji je bio od masivnih kvadera.

"Neko je u antici baš upotrebio enormnu snagu da rasturi sve što je mogao, pođednako i u mauzoleju i na ogradnom zidu", primijetio je Korać.

Mauzolej je bio izdvojen u odnosu na antičku nekropolu masivnim kamenim zidom debljine 0,80 metra.

Centralni deo mauzoleja najvjerovatnije je služio za ritual i okružen je sa tri strane sa 11 grobova, od kojih je jedan grob kremiranog pokojnika u etažnoj grobnoj jami, dve sahrane pokojnika u drvenim sanducima, jedna grobnica zidana od opeke sa lučnim svodom, dok su ostali grobovi zidani od opeke.

Sa sjeverne strane, gdje istraživanja još traju i na kojoj nema za sada pronađenih grobova, očekuje se da bude pronađen ulaz u mauzolej.

Većina ovih grobova je, prema riječima Koraća, opljačkana.

Unutar ogradnog zida u sjeveroistočnom uglu naspram mauzoleja nalazi se jedna grobnica sa svodom, koja je, naglašava Korać, izuzetno interesantna i njena istraživanja su tu toku.

Mauzolej je pozicioniran između dvije vile rustike iz trećeg vijeka i do sada je na tom prostoru istraženo preko 80 grobova iz perioda drugog i trećeg vijeka, od kojih su mnogi imali luksuzne predmete kao dio grobnog inventara.

Nađena su tri olovna sarkofaga kao i dijelovi više sarkofaga i stela koji su u sitnim fragmentima.

Na fragmentima od mermera se vidi da su veoma brižljivo obrađeni, a u neposrednoj blizini mauzoleja je pronađeno i 15 zlatnih predmeta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije