Nauka

Otkriven grad Maja ispod džungle u Gvatemali

Otkriven grad Maja ispod džungle u Gvatemali
Foto: Wild blue media/National geographic | Otkriven grad Maja ispod džungle u Gvatemali

Naučnici su pronašli više od 60.000 građevina i ruševina iz vremena Maja u prašumi u Gvatemali.

Laserskom tehnologijom pronađeno je cijelo područje objekata ispod prašume i krošnji drveća, uključujući kuće, palate, puteve i odbrambene fortifikacije. 

U ovom području, u blizini već poznatih majanskih gradova, živjelo je nekoliko miliona Maja više miliona nego što je utvrđeno u ranijim istraživanjima, javlja Bi-Bi-Si. 

Naučnici su registrovali više od 2.100 kvadratnih metara u sjevernom Petenu. Oni su koristili revolucionarnu tehnologiju "Lidar", koja otkriva arheološke lokacije skoro nevidljive golom otoku. 

"Slike ove tehnologije pokazale su da je cijeli region bio sistem naselja čiji su obim i gustina populacije u velikoj mjeri potcijenjeni", rekao je Tomas Garison, arheolog sa koledža Itaka. 

Majanska civilizacija, koja je bila na vrhuncu prije oko 1.500 godina, pokrivala je područje dva puta veće od srednjovijekovne Engleske sa populacijom od oko pet miliona. 

"Sa ovom novom tehnologijom vjerujemo da je ovdje živjelo između 10 i 15 miliona ljudi", rekao je Francisko Estrada-Belji, arheolog sa Univerziteta Tulane, dodajući da su mnogi živjeli u nižim, močvarnim područjima za koje se do sada smatralo da su potpuno nepodesna za život. 

Većina od 60.000 građevinskih struktura bile su kamene platforme koje su podržavale majanske kuće, koje su većinom bile od pruća i slame. 

Jedno od posebno interesantnih nalaza je piramida od sedam spratova, pokrivena u vegetaciji da se praktično stopila sa džunglom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije