Nauka

Pratite nas na Google news

Otkriven nepoznati dinosaurus, kao T-reks sa boljim sluhom

Otkriven nepoznati dinosaurus, kao T-reks sa boljim sluhom
Foto: Pixabay/Ilustracija | Otkriven nepoznati dinosaurus, kao T-reks sa boljim sluhom
Tanjug

Paleontolozi u Argentini identifikovali su ranije nepoznatu vrstu dinosaurusa koja je svojim ogromnim kandžama, moćnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plijen u Patagoniji prije 80 miliona godina.

Ostaci ove životinje, koji uključuju savršeno očuvanu cijelu lobanju, slučajno su otkriveni u Baho de la Karpa u Argentini 2015, a ona je nazvana Llukalkan aliocranianus, prenosi CNN.

Navodi da Llukalkan na jeziku autohtonog naroda Mapuče znači "onaj koji izaziva strah", a aliocranianus je na latinskom "neobična lobanja".

Ovaj dinosaurus je dio porodice Abelisauridi, stvorenja koje bi po izgledu podsjećalo na Tiranosaurusa, ali ga izdvaja upravo neobično kratka i duboka lobanja, s velikim nerevaninama i rogovima.

Bio je najmanje pet metara dugačak, otprilike veličine slona, a lutao je Patagonijom i drugim oblastima praistorijskog južnog potkontinenta Gondvane, uključujući Afriku, Indiju, Antarktik, Australiju i Južnu Ameriku.

Prema istraživanju objavljenom u utorak u "Journal of Vertebrate Paleontologi", njegova najizrazitija karakteristika je mali sinus ispunjen vazduhom u zoni srednjeg uha, koji do sada nije viđen ni kod jednog drugog abelisaurida.

To znači da je Llukalkan aliocranianus vjerovatno čuo drugačije, a vjerovatno i bolje od drugih abelisaurida, koji su imali sluh nalik modernim krokodilima.

"Posebnost ovog dinosaurusa je što ima šupljine u predjelu ušiju koje drugi abelisauridi nisu imali, što bi moglo dati ovoj vrsti drugačije sposobnosti, možda i veći opseg sluha. To je, zajedno s njenim izoštrenim osjećajem mirisa, moglo da pruži velike mogućnosti za predatora ove vrste", rekao je Federiko Žianekini, paleontolog sa Nacionalnog univerziteta u San Luisu u Argentini koji je vodio ovo istraživnaje, za CNN.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije