Nauka

Otkriven test krvi koji može da detektuje 50 različitih vrsta raka

Otkriven test krvi koji može da detektuje 50 različitih vrsta raka
Foto: N.N. | Otkriven novi test krvi koji može da detektuje 50 različitih vrsta raka

Najnovijim istraživanjem otkriven je novi test krvi koji može da detektuje više od 50 različitih vrsta kancera, a dr Džefri Oksnard sa bostonskog Instituta za rak “Dana-Faber”, koji je dio Medicinske škole Harvard, kaže da je test još uvijek u fazi kliničkog ispitivanja, ali je već donio važna otkrića.

U osnovi testa nalazi se ispitivanja DNA koji tumori ispuštaju u krv. Tačnije fokusira se na hemijske promjene ovog DNA, poznate kao obrasci metilacije. Naučnici kažu da test ne može da pokaže prisustvo samog raka, ali taj jedan test može da otkrije koja je vrsta u pitanju.

Za časopis” Annals of Oncology”, tim naučnika je otkrio da je test razvijen pomoću algoritma mašinskog učenja - vrste vještačke inteligencije. Tim je  početku u sistem unosio podatke o uzorcima metilacije u DNA iz krvi više od 2.800 pacijenata, a zatim su dodali još podatke 3.052 učesnika, od kojih je 1.531 imalo rak, a 1.521 učesnika nije.

Koristeći ove informacije, sistem je uzorke sortirao u grupe na osnovu obrazaca metilacije.

"Kod testova koji se primjenjuju kod trudnica, ispituje se da li plivajuća DNA ima fetalne abnormalnosti, dakle, znamo da takav pristup postoji. Željeli smo da primjenimo sličan pristup raka u lebdećoj DNA. I u tom nam je pomoglo mašinsko učenje", rekao je dr Oksnard.

Tim je zatim testirao sistem na novom setu uzoraka od 1.264 ljudi, od kojih je polovina imala rak. Rezultati su pokazali da pogrešne identifikacije bio manji od jedan odsto.

"Zaista je važno da ako neko nema rak, da mu to i kažete", rekao je Oksnard.

Kada je riječ o identifikaciji kod ljudi koji boluju od karcinoma, sistem je na tim uzorcima uspio da identifikuje preko 50 različitih vrsta raka. Tim je naglasio da bi se taj broj u nekoj mjeri razlikovao kada bi se test primjenjivao na opštu populaciju, a ne samo na one za koje se zna da imaju rak.

Takođe, test je bio tačniji u slučajevima u kojima je bolest bila u naprednoj fazi. Rak je otkriven kod 18 odsto oboljelih od karcinoma I faze, a u 93 odsto oboljelih od raka IV faze.

Tim ističe da su rezultati važni jer nude mogućnost novog načina uočavanja karcinoma koji se inače teško otkrivaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije