Nauka

Otkriven rijetki leptir na Vlašiću: Vjerovalo se da je izumro prije 100 godina

Otkriven rijetki leptir na Vlašiću: Vjerovalo se da je izumro prije 100 godina
Foto: zemaljskimuzej.ba | Otkriven rijetki leptir na Vlašiću: Vjerovalo se da je izumro prije 100 godina

TRAVNIK - Na planini Vlašić nakon gotovo 100 godina ponovo je pronađena vrsta noćnog leptira pod imenom balkanski planinski mrazovac.

Do ovog pronalaska došlo se saradnjom stručnjaka iz Prirodnjačkog muzeja u Karlsrueu, Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i lepidopterologa iz Austrije.

"Balkanski planinski mrazovac, noćni leptir naučnog naziva Lignyoptera thaumastaria (od grčkog thaumastos = divan, nevjerovatan) vrsta je iz snova za istraživače leptira. Poznato je samo nekoliko planina u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori na kojima je zabilježen. Ova vrsta živi visoko na planinama na livadama u zoni iznad granice šume i pojavljuje se tek nakon što se otope prvi jesenji snjegovi. Krila mužjaka su izrazito žute i ružičaste boje, dok su ženke koje ne lete gotovo bez krila", saopštio je Zemaljski muzej.

U Bosni i Hercegovini je pronađeno samo nekoliko primjeraka ovog noćnog leptira u tri navrata: 1901., 1903. i 1937. godine.

Iz Zemaljskog muzeja ističu da novije opažanje iz 1982. godine postoji samo iz Crne Gore.

S obzirom da toliko dugo niko nije pronašao, smatralo se da je ova vrsta možda izumrla.

"Grupa stručnjaka predvođena Robertom Trušom, stručnjakom za leptire iz Prirodnjačkog muzeja Karlsrue krajem oktobra 2023. godine pokrenula je ekspediciju s ciljem ponovnog pronalaska vrste. Od početka sumraka stručnjaci su pretraživali planinski lanac Vlašić kod Travnika, područje iznad granice šume na visinama između 1.550 i 1.750 metara", dodaju iz Zemaljskog muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije