Nauka

Otkrivena 2.000 godina stara mermerna glava cara Avgusta

Otkrivena 2.000 godina stara mermerna glava cara Avgusta
Foto: Facebook | Otkrivena 2.000 godina stara mermerna glava cara Avgusta
Tanjug

RIM - U Izerniji, italijanskom gradu u južnoj pokrajini Molize, otkrivena je 2.000 godina stara mermerna glava Oktavijana Avgusta, prvog rimskog cara.

Arheolog Frančesco Ðankola došao je do izuzetnog otkrića tokom restauratorskih radova na popravci srednjovekovnog zida koji se srušio zbog jakih kiša 2013. godine.

Ðankola je nadzirao radove u ime opštine Izernija, ali je za CNN rekao da nije očekivao tako veliko otkriće.

"Dok smo kopali iza zida, vidio sam da je zemlja promjenila boju", rekao je.

"Nastavili smo da kopamo preciznim lopaticama i pojavio se blok mermera. Odmah sam vidio da je to glava za koju sam prepoznao da pripada statui Avgusta zbog kose i oblika."

Ðankola je rekao da je odmah pozvao vlasti, gradonačelnika i ministarstvo kulturne baštine.

Glava visoka 35 centimetara bi mogla da datira između 20. godine prije Hrista i 10. godine nove ere, prema riječima Marije Dilete Kolombo, arheologa u regionalnom odjeljenju ministarstva za kulturnu baštinu.

"To je važna statua, ali ne znamo zašto je bila ovde. Mogla je biti postavljena u hram posvećen kultu carske porodice ili na forumu. Ali to su samo hipoteze, jer ne znamo gdje se forum nalazio," rekla je ona za CNN.

Dodala je da su neke njene kolege plakale od radosti nakon otkrića, što je, kako kaže, bio trenutak koji će pamtiti zauvijek.

Glava je vjerovatno odvojena od statue koja je bila veća od dva metra, rekla je Kolombo. Napravljena je od mermera iz Luniđijana, istog koji je koristio italijanski renesansni umjetnik Mikelanđelo, a prikazuje mladog Avgusta Oktavijana, koji je postao prvi rimski car 27. godine prije Hrista.

Izernija je bila dom italskog naroda po imenu Samniti. Kasnije je postala rimska kolonija. Grad je djelimično uništen tokom Drugog svjetskog rata, ali je obnovljen.

"Izernija ima veoma drevnu istoriju, a ispod čitavog grada postoje arheološki ostaci", rekao je gradonačelnik grada Ðakomo Dapolonio za CNN.

Iskopavanjem su, takođe, otkriveni prazni srednjovijekovni grobovi i artefakti od terakote, rekao je gradonačelnik.

Car Avgust je sagradio carstvo koje će se na kraju protezati od Velike Britanije do Egipta i hvalio se na samrtničkoj postelji kako je pronašao Rim sazidan od cigle i ostavio ga u mermeru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije