Nauka

Pratite nas na Google news

Otkriveni detalji o 30 drevnih sarkofaga

Otkriveni detalji o 30 drevnih sarkofaga
Foto: Tanjug/AP | Otkriveni detalji o 30 drevnih sarkofaga
Tanjug

Egipatsko ministarstvo za antikvitete objavilo je danas detalje o 30 drevnih sarkofaga koji su nedavno otkriveni u južnom gradu Luksor.

Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog savjeta za antikvitete, rekao je novinarima da su kovčezi s natpisima i slikama pronađeni u nekropoli Asasif na zapadnoj obali rijeke Nil, u blizini Luksora.

On je naveo da su sarkofazi bili namijenjeni muškarcima, ženama i djeci iz 22. dinastije (945-715 p.n.e.), a jedan sveštenik ih je otkrio i sakrio zbog straha da ne budu opljačkani.

Kovčezi su bili poređani u dva reda, a gornji je bio poprečno postavljen u odnosu na donji.

Egipat želi da privuče pažnju javnosti svojim arheološkim otkrićima u nadi da će oživjeti turistički sektor, koji je teško pogođen nemirima nakon promjene vlasti 2011. godine.

Većina grobnica u Asasifu, koji je blizu Doline kraljeva, potiče iz kasnog razdoblja (664-332 p.n.e.) starog Egipta.

Tu su i grobnice iz ranije 18. dinastije (1.550-1.292 p.n.e.), koja je bila prva u sklopu Novog kraljevstva. U Dolini kraljeva pronađene su grobnice poznatih faraona Ahmosea, Hatšepsuta, Tutmosisa III, Amenhotepa III, Eknatona i Tutankamona.

Prošle sedmice ministarstvo za antkvitete objavilo je da su arheolozi otkrili drevno "industrijsko područje" u Luksorovoj zapadnoj dolini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije