Nauka

Otvoren Festival nauke u Banjaluci: Izdvajanje za nauku investicija za budućnost

Otvoren Festival nauke u Banjaluci: Izdvajanje za nauku investicija za budućnost
Foto: Anadolija/Vladimir Stojaković | Otvoren Festival nauke u Banjaluci: Izdvajanje za nauku investicija za budućnost

BANJALUKA - Sedmi Festival nauke, čiji je cilj podsticanje naučnog razvoja na ovim prostorima, na kojem će posjetioci moći vidjeti zanimljive eksperimente, izume, prezentacije i predavanja, otvoren je danas u Domu omladine u Banjaluci.

Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, koji je otvorio dvodnevni sajam, kazao je da je ovogodišnja tema "Vještačka inteligencija".

Komić je istakao da su izdvajanja za nauku investicija u budućnost i da male i zemlje u tranziciji uvijek imaju problema na tom planu.

"To je problem i regiona. Ipak, svake godine nastojimo da izdvajanja za nauku budu veća. Upravo se usvaja budžet RS i nadamo se da će u određenom dijelu biti povećanja za nauku", kazao  je Komić.

Naglasio je da resorno ministarstvo stvara okvire time što omogućava naučnoistraživačkim organizacijama da učestvuju u mnogim evropskim fondovima, te da je u tom smjeru važno i učešće poslovnog sektora.

"Stvaramo uslove za tolerantni partnerski odnos, koji uz poseban odnos prema sticanju znanja i njegovoj komercijalizaciji i primjeni treba dati pozitivne efekte", rekao je Komić, koji je obišao sve štandove i isprobao neke od izuma.

Najavio je da će danas na svečanoj akademiji biti nagrađeni najbolji studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, te dodijeljene nagrade za najbolji naučni časopis, naučnu publikaciju i naučnoistraživaču organizaciju.

Aleksandar Miladinović, inspektor za policijsku obuku na Policijskoj akademiji u Banjaluci, kazao je da oni već tradicionalno učestvuju na sajmu.

"Posjetiocima pokazujemo metode koje policija koristi u svom radu", pojasnio je Miladinović.

Organizator festivala je Ministarstvo nauke i tehnologije RS, partner kompanija "M:tel", a za sedam godina postojanja posjetilo ga je više od 10.000 posjetilaca. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije