Nauka

Ova zemlja postaje centar vještačke inteligencije

Ova zemlja postaje centar vještačke inteligencije
Foto: Pixnio | Ova zemlja postaje centar vještačke inteligencije

​Singapur ima "vrlo visok" potencijal kao globalni centar vještačke inteligencije - dijelom zahvaljujući okruženju koje podstiče inovacije, rekao je izvršni direktor Google Clouda za "CNBC".

"Kako bi vještačka inteligencija zaista iskoristila svoj potencijal, potrebna su vam stvarno dobra javna i privatna partnerstva", izjavila je za "CNBC" Karolin Jap, direktorka globalnog poslovanja vještačke inteligencije i primjenjenog inženjeringa u Google Cloudu.

Jap je govorila na marginama Explore AI samita u januaru, sastanka koji su organizovali Google Cloud i singapurska vlada kako bi se priznala najbolja generativna AI rješenja organizacija koje su učestvovale u inicijativi "AI Trailblazers".

Inicijativu su prvi put u julu najavili singapursko Ministarstvo komunikacija i informacija, Digital Industry Singapore, Smart Nation i Digital Government Office, te Google Cloud.

"Kada imate dobra javna i privatna partnerstva, stvarno možete početi ne samo poboljšavati slučajeve korištenja u javnom sektoru kao što su usluge građanima, već možete podsticati okruženje za inovacije", rekla je Japova.

Singapur je bio jedna od prvih zemalja s planom igre s vještačkom inteligencijom i u decembru je pokrenuo Nacionalnu strategiju vještačke inteligencije 2.0 - ažuriranu verziju svojih planova za proširenje upotrebe vještačke inteligencije.

Kao dio inicijative AI trailblazers, postavljena su dva sandboxa kako bi se čak 100 organizacija u gradu-državi omogućilo pristup Google Cloudovim grafičkim procesorskim jedinicama visokih performansi, Vertex AI platformi, unaprijed obučenim generativnim AI modelima i niskim - alati za razvoj koda. To omogućuje izgradnju i testiranje vlastitih generativnih AI rješenja u kontrolisanom i namjenskom okruženju temeljenom na oblaku.

Kroz zajedničko partnerstvo, 43 organizacije iz državnih i industrijskih sektora uspješno su izgradile vlastita generativna AI rješenja koristeći Googleov skup AI.

U isto vrijeme, koristi i Singapurcima u cjelini, "bilo kao potrošačima ovih tehnologija ili u ekonomiji koje raste za ove vrste inovacija", rekla je Jap.

O tome jesu li druge vlade otvorene i sarađujuće poput Singapura, Jap je rekla za "CNBC": "Neke jesu, neke nisu." Nije pojasnila o kojim se zemljama radi.

"Na mnogo načina, Singapur već posjeduje prave temelje potrebne za procvat kao globalni centar vještačke inteligencije", rekao je Kendrik Čan, viši politički analitičar na "Tony Blair Institute for Global Change".

Dodao je:

"Vlada je pokrenula razne inicijative za vještačku inteligenciju, podržala lokalna istraživanja o vještačkoj inteligenciji i uključila tehnološke kompanije iz privatnog sektora u konzultativne dijaloge u svom procesu donošenja politika.”

Centar za sigurnost i nove tehnologije rekao je da singapurska zvijezda "i dalje raste kao centar vještačke inteligencije" predstavljajući značajne mogućnosti za međunarodnu saradnju.

"Inicijative kao što su ubrzano odobravanje patenata, podsticanje privatnih ulaganja i rješavanje nedostatka talenata čine zemlju brzo rastućim globalnim centrom vještačke inteligencije", navodi CSET u izvještaju iz marta.

Kendrik je još izjavio:

"Takođe se na nacionalnom nivou razmišlja o pitanjima etike i upravljanja vještačkom inteligencijom. Sve ovo pomaže pozicionirati Singapur kao ključnog igrača u globalnom pejzažu vještačke inteligencije", rekao je Čan.

Dodao je kako pred Singapurom stoje "neki izazovi", kao što je oštra konkurencija za vrhunske AI talente iz drugih mjesta, prenosi "Blic".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije