Nauka

Ovaj robot zamjenjuje dadilju, djeca ga obožavaju

Ovaj robot zamjenjuje dadilju, djeca ga obožavaju
Foto: N.N. | Ovaj robot zamjenjuje dadilju, djeca ga obožavaju

Kada dijete vidi ovog robota odmah ga prihvata kao prijatelja, kažu iz kineske kompanije koja ga prodaje za 1.200 eura. iPal priča kineski i engleski, zna i viceve, a stiže i robot koji će biti društvo starijima.

Robot veličine djeteta, koji govori kineski i engleski, predaje matematiku, priča šale i predlaže igre predstavljen je nedavno u Šangaju, a zamišljen je kao pratnja najmanjoj djeci koja nemaju s kim da se igraju.

"iPal", visok poput petogodišnjaka, pokreće se na točkićima, ima savitljive ruke, na prsima mu je veliki tablet, a pokretljive oči su opremljene tehnologijom za prepoznavanje lica, prenosi 24sata.hr.

"Robot je zamišljen kao društvo djeci", rekao je Tinđija Huang, suosnivač AvatarMind Robot Tehnolodžika, razvojne kompanije koja je osnovana prije četiri godine, a sjedište joj je u Nankingu, na istoku Kine.

"Kada dijete vidi našeg robota odmah ga prihvata kao prijatelja, drugo dijete u porodici", rekao je.

Robot je bijele boje sa ružičastim ili plavim ivicama, po izboru, a roditeljima može omogućiti da razgovaraju s djetetom i da ga nadziru zahvaljujući senzorima pomoću kojih sluša i posmatra okolinu.

Cijena mu je oko 1.200 eura, a luksuzni model s većim ekranom i baterijom produženog vijeka trajanja dostiže i 1.720 eura.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije