Nauka

Ozonska rupa iznad Antartika najmanja u posljednje tri decenije

Ozonska rupa iznad Antartika najmanja u posljednje tri decenije
Foto: N.N. | Ozonska rupa iznad Antartika najmanja u posljednje tri decenije

Ozonska rupa iznad Antarktika ove godine bi mogla da bude jedna od najmanjih koje su uočene u posljednje tri decenije, saopštili su naučnici.

Posmatranja količine ovog gasa u višim slojevima atmosfere pokazala su da se rupa nije otvorila tokom 2019. godine na način na koji se to obično dešava.

Služba EU za monitoring atmosfere Kopernikus /KAMS/ saopštila je da je rupa trenutno više nego upola manja nego što je uobičajeno za sredinu septembra, prenio je Bi-Bi-Si.

Ova agencija EU dodala je da se rupa pomjerila sa Južnog pola, iznad kojeg se obično nalazi. Prema projekcijama KAMS-a, nivo ozona biće stabilan ili će umjereno porasti u narednim danima.

Ozon je molekul koji se sastoji od tri atoma kiseonika. On je odgovoran za filtriranje štetnog ultraljubičastog zračenja sa Sunca.

Ovaj gas se konstantno stvara i uništava u stratosferi, oko 20 do 30 kilometara iznad površine Zemlje.

Ovaj ciklus odvija se uravnoženo u atmoferi koja je nezagađena, ali hemikalije koje nastaju uljed aktivnosti čovječanstva izazivaju poremećaje. Rezultat je gubitak ozona koji je najveći iznad Antarktika u septembru i oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije