Nauka

Pariz testira zvučni radar za automobile

Pariz testira zvučni radar za automobile
Foto: N.N. | Pariz testira zvučni radar za automobile

​Parižlani sa moćnim automobilima uskoro će možda morati da pripaze kada požele da turiraju gas. U pojedinim dijelovima grada u toku je testiranje „zvučnog radara“, sistema koji je u stanju da identifikuje automobile koji su suviše bučni, kako bi im se eventualno prosliedile kazne.

Sistem koristi četiri mikrofona preko kojih se vrši triangulacija izvora zvuka. On je povezan sa kamerama za praćenje saobraćaja, preko kojih se obavlja identifikacija vozila, što bi moglo da se iskoristi i za kasnije automatizovano slanje kazni.

Za sada je u upotrebi 40 uređaja, postavljenih u turističkim zonama Pariza, kao i oko 17 javnih zgrada. Test period će trajati dvije godine i u tom periodu niko neće biti kažnjen. Trenutno je u fokusu testiranje pouzdanosti tehnologije, a prikupljeni podaci iskoristiće se za analizu i odlučivanje koliki nivo buke bi mogao da bude podložan kažnjavanju. Vlasti u Parizu izgleda da ovim putem, na indirektan način, žele da poruče sugrađanima da je vrijeme da razmišljaju o električnim vozilima – sa njima, čak i pod gasom do daske, neće biti brige o nivou buke.

(Engadget)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije