Nauka

Pratite nas na Google news

Pčele nisu jedina vrsta koju svijet ne smije da izgubi

Pčele nisu jedina vrsta koju svijet ne smije da izgubi
Foto: Ilustracija | Pčele nisu jedina vrsta koju svijet ne smije da izgubi
N.N.

Svaka vrsta na svijetu igra svoju važnu ulogu, ali kada je u pitanju očuvanje svog života na Zemlji, neke su malo važnije od drugih. Njihovim izumiranjem bili bi narušeni cijeli ekosistemi, a to bi se katastrofalno odrazilo na sve nas.

Istrebljenje sljedećih osam životinjskih vrsta bio bi strahovit gubitak za planetu, piše Deutsche Welle.

1. Pčele

Već se godinama govori koliko su pčele važne – njih je Kraljevsko geografsko društvo proglasilo najvažnijom vrstom na Zemlji.

Kao najvažniji oprašivači na planetu, pčele imaju važnu ulogu u životnom ciklusu mnogih biljnih vrsta, čime pomažu u očuvanju zdravlja brojnih ekosistema, a one oprašuju i mnoge od namirnica kojima se hranimo.

2. Mravi

Iako mnogi mrave smatraju štetočinama, ne bi ih trebalo uzimati zdravo za gotovo.

Oni naseljavaju sve kontinente osim Antarktika i imaju veliki broj uloga – raznose hranljive tvari po zemljištu, šire sjemenje i jedu druge kukce. Naučnici trenutno proučavaju mogući uticaj klimatskih promjena na kolonije mrava širom svijeta.

3. Gljive

Gljive ne spadaju ni u biljke, ni u životinje, ni u mikroorganizme, ni u praživotinje pa se katkad opisuju kao "peto carstvo života na Zemlji".

Mogu se naći u vodi, u zemlji i u vazduhu. Oni djeluju kao prirodni mehanizmi za recikliranje, a neke vrste mogu upiti štetne metale kao što je živa i prerađivati poliuretansku plastiku.

4.  Fitoplankton

Ovi su mikroorganizmi takođe od važnosti za život na Zemlji. Oni proizvode više od 50 odsto atmosferskog kiseonika planete i bez njih bi količina slobodnog kiseonika bila znatno niža, što bi za sve stvorilo neugodno životno okruženje.

Osim toga, fitoplankton je važan dio morskog ekosistema i lanca prehrane.

5. Šišmiši

Banane, baobab i druge biljke zavise od šišmiša koji regulišu broj insekata i pridonose njihovom oprašivanju.

Svuda širom svijeta različite vrste šišmiša važne su za ekologiju jer oni svojim načinom prehrane pomažu biljnim vrstama da opstanu. Zdrava populacija šišmiša može spasiti milione dolara koji bi bili potrošeni na pesticide.

6. Crvi

Crvi su toliko važni za biosferu Zemlje da se katkad nazivaju "inžinjerima ekosistema".

Oni život provode u zemljištu koje obogaćuju i u kojem recikliraju organski materijal. Osim toga, zauzimaju važno mjesto u lancu prehrane. Iako slove za jaka bića, nekim vrstama prijeti istrebljenje zbog čišćenja određenih površina zemlje.

7. Majmuni

Kao nama najsrodnije životinje, majmuni nam pružaju važan uvid u ljudsku biologiju.

Osim toga, oni su ključna vrsta u mnogim tropskim šumama, gdje djeluju kao "vrtni", šireći sjeme biljaka i stvarajući prostor za razvoj novih. Da bi takve šume opstale, moramo se pobrinuti da opstanu i majmuni koji ih naseljavaju.

8. Korali

Korali se najčešće nazivaju kišnim šumama mora i imaju nekoliko važnih uloga – oni služe kao osnova za mrežu hrane u moru i štite obale.

Istraživači procjenjuju da koralni grebeni podržavaju četvrtinu svog života u moru, što ih čini najraznovrsnijim ekosistemima na planeti. Nestanak koralnih grebena doveo bi do istrebljenja mnogih morskih vrsta.

(DW)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije