Nauka

PigeonBot robot od ptičijeg perja

PigeonBot robot od ptičijeg perja
Foto: Promo | PigeonBot robot od ptičijeg perja
N.N.

Naučnici koji već neko vrijeme pokušavaju da proniknu u tehniku ptičijeg letenja kreirali su robota po imenu PigeonBot, koji je sastavljen od 40 pera i još nekoliko drugih komponenti.

Dok avioni manevrišu tako što mijenjaju položaj krilnih elemenata, ptice mogu da promijene čitav oblik krila, a u zavisnosti od toga na koji način lete. Upravo se na taj način povećava efikasnost krila, pa su naučnici poželjeli da ove elemente integrišu u leteće mašine. PigeonBot bi tako trebalo da posluži kao inspiracija onima koji konstruišu letelice, ali i onima koji proučavaju ptice, te bi, na primjer, prirodnjački muzeji u budućnosti kao eksponate mogli da koriste leteće robote, zahvaljujući čemu ne bi bila povređena ni jedna ptica.

Eksperti su zamislili letjelicu koja bi sadržala ptičje perje, gdje bi pilot mogao da svakim perom upravlja posebno. Pravo ptičje krilo ipak funkcioniše prilično jednostavnije, na osnovu čega su eksperti kreirali dva načina za upravljanje: ugao pod kojim se nalazi čitavo krilo, te ugao zgloba koje se nalazi na sredini krila. PigeonBot je na kraju i poletio, pa se i uspješno spustio, što je veliki korak u evoluciji letjelica.

 (Gizmodo/PCPress)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije