Nauka

Počela potraga za signalima na misterioznom asteroidu

Počela potraga za signalima na misterioznom asteroidu
Foto: Ilustracija | Počela potraga za signalima na misterioznom asteroidu

Naučnici koji rade na projektu "Brejktru lisn" (Breakthrought Listen) počinju potragu za eventualnim znakovima vanzemaljske tehnologije na izduženom asteroidu, prvom tijelu koje je u Sunčev sistem stiglo iz sistema druge zvijezde.

Ovaj specifični asteroid nazvan "Oumuamua" dolazi iz međuzvjezdanog prostora i dužina mu je deset puta veća od širine, tako da liči na cigaretu. 

Cilj inicijative, koju podržava milijarder ruskog porijekla Juri Borisovič Milner, jeste da radioteleskopom bude utvrđeno stižu li sa neobičnog tijela radio-signali. 

Iz projekta je juče saopšteno da su "istraživači koji rade na 'prevozu na velike udaljenosti' već ranije utvrdili da bi oblik igle ili cigarete mogao biti najvjerovatniji za međuzvjezdane letjelice, jer on minimalizuje trenje i oštećenja koja mogu uzrokovati međuzvjezdani gasovi i prašina". 

Milner je skrenuo pažnju na sebe kada je objavio da će sa čuvenim fizičarom Stivenom Hokingom i vlasnikom Facebooka Markom Zakerbergom poslati flotu minijaturnih robota na pogon "svjetlosnih jedara i lasera" kako bi u sistemu zvijezde Alfa Kentauri utvrdili ima li znakova života. 

Objekat, čiji naziv na havajskom jeziku glasi "Glasnik iz daleka", prvi je otkrio teleskop "Pan-STARRS 1" na Mauiju, na Havajima, 19. oktobra. 

Podrobna posmatranja njegovog sjaja koji intenzitetom varira 10 prema jedan, pokazala su da je dug oko 400, a širok samo 40 metara. 

Većina naučnika vjeruje da je "Glasnik" prirodni objekat. Prije svega, posmatranja pokazuju da je on najvjerovatnije kompaktnog, stjenovitog sastava sa visokim procentom metala. 

Crvenkasta boja ukazuje da bi na njemu moglo biti organskih materija uobičajenih za komete. One su vjerovatno pocrvenjele tokom dugotrajne izloženosti kosmičkim zračenjima. 

I entuzijasti i skeptici saglasni su da jedinstvenu priliku za slušanje nikako ne bi trebalo propustiti, navode naučni portali. 

Ako se i ne otkriju vanzemaljski signali, naučnici bi mogli pronaći neke druge zanimljive podatke, na primjer o količini vode na asteroidu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije