Nauka

Pogledajte kako izgleda kad vas zaustavi "robocop"

Pogledajte kako izgleda kad vas zaustavi "robocop"
Foto: YouTube Screenshot | Pogledajte kako izgleda kad vas zaustavi "robocop"

"Policijski robot" za sad je još uvijek u fazi razvoja i vjerovatno će proći godine prije nego što ga ugledamo na cestama, a dotad će već i autopiloti preuzeti kontrolu.

Većina je vozača barem jednom imala tu čast da ih zaustavi policija. Neke u sklopu redovne kontrole, druge jer su nešto zgriješili.

Ali kako bi izgledalo da se uz vozačevu stranu umjesto policajca pojavi "robocop"?

Američki istraživački institut SRI Internetional razvio je prototip "policijskog robota" koji bi trebao zaštititi policajce tokom zaustavljanja vozača.

Naime, u SAD-u velik broj policajaca strada upravo dok stoje uz zaustavljeno vozilo i provjeravaju podatke o vozilu i vozaču.

SRI-jev robot nije pravi "robocop" već uređaj koji funkcioniše u paru s policajcem. Sastoji se od kamere s mikrofonom i ekrana sa zvučnikom koji su postavljeni na teleskopsku ručku i pričvršćen na policijsko vozilo. Kad policajac zaustavi automobil, umjesto da izađe iz svog vozila i izloži se potencijalnoj opasnosti, može poslati "policijskog robota" putem kojeg može komunicirati s vozačem.

"Policijski robot" može napraviti sve što i pravi policajac - skenirati vozačku dozvolu, napisati kaznu pa čak i postaviti šiljke kako bi spriječio vozača da pobjegne s automobilom.

"Policijski robot" za sad je još uvijek u fazi razvoja i vjerovatno će proći godine prije no što ga ugledamo na cestama, a dotad će već i autopiloti preuzeti kontrolu.

(zimo.dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije