Nauka

Pogledajte kako je evolucija mijenjala ljudsko lice (VIDEO)

Pogledajte kako je evolucija mijenjala ljudsko lice (VIDEO)
Pogledajte kako je evolucija mijenjala ljudsko lice (VIDEO)

Kanal Kick Creations je na sajtu YouTube predstavio istoriju ljudskog lica tokom šest miliona godina kroz samo 90 sekundi.

Ovaj video je nastao na osnovu crteža paleoumjetnika Džona Gruha, koji je proučavao fosile i koristio različite tehnike skiciranja kako bi stvorio predstavu o evoluciji ljudskog lica.

Detaljnijim proučavanjem evolucije, Gruh se bavio u svojoj knjizi “Oblikovanje čovječanstva”. On pokušava da, na osnovu nauke, umjetnosti i mašte, predoči kroz koje promjene je prošla naša vrsta.

Za veoma kratko vreme, ovaj video je postao glavna tema raznih debata na mnogim forumima naučnika, a komentari su bili različiti - od pohvala do kritike da se radi o rasističkom portretu čovjeka.

Jedan od zanimljivijih komentara glasi: “Ne razumijem zbog čega se preskače s ranog čovjeka na bjelca? Zar nije trebalo da se pojavi i čovek afričkog porijekla budući da je bijela rasa izvedena? Moglo se čak i ostati na čovjeku Afrike.”

Drugi ga, međutim, hvale ističući: “U našim korijenima se krije i neandertalac, tako da nema smisla ubacivati i čovjeka afričkog porekla. Afrikanci nisu ostavljali svoju zemlju i nisu se ukrštali s neandertalskim stanovništvom. To bi značilo da Afrikanci nemaju nikakve veze sa neandertalcima.”

(NN, National Geographic Srbija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije