Nauka

Porijeklo plave boje kod ptica

Porijeklo plave boje kod ptica
Foto: Agencije | Porijeklo plave boje kod ptica

Svaki pronađeni fosil može biti dragocjen. On nam potvrđuje već prihvaćene teorije, ali može otkriti i nešto novo. To se upravo dogodilo sa nedavno pronađenim fosilom ptice ʼEocoracias brachypteraʼ, koja je živjela prije četrdeset osam miliona godina.

Riječ je o ptici koja je slična djetliću. Na osnovu fosila zaključeno je da je ptica imala plavo perje, što je rijetkost.

Da bi utvrdili tačnost svoje teze, naučnici su uporedili 72 pera današnjih ptica sa 12 uzoraka pažljivo uzetih iz ostataka fosila.

Prema riječima Frana Babarovića, biologa sa Univerziteta Šefild u Engleskoj, ključnu ulogu u donošenju naučnih tvrdnji i dokaza imao je melanozom koji se može pronaći u ptičjim perima.

Utvrđeno je da je veličina melanozoma i kod novih ptica, ali i kod fosila – ista. Takođe, došlo se do zaključka da melanozom ima istu strukturu kada je u pitanju siva boja.

To može da znači da su plava i siva boja u evoluciji, pri nastanku, povezane i da imaju slično porijeklo. S druge strane, melanozomi kod crnog perja drugačije su strukture i veličine.

Treba dodati, takođe, da kada se plava boja jednom pojavi u vrsti, ona dalje nastavlja da se pojavljuje i kod drugih pripadnika te vrste.

Zato danas postoje varijacije plave i divni prelivi boja na krilima ptica poput kolibrija i papagaja.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije