Nauka

Pouzdan test za predviđanje prijevremenog porođaja

Pouzdan test za predviđanje prijevremenog porođaja
Foto: N.N. | Pouzdan test za predviđanje prijevremenog porođaja
Srna

VAŠINGTON/KOPENHAGEN - Američki i danski naučnici kreirali su jeftini test krvi koji će omogućiti da se u 80 odsto slučajeva predvidi postoji li opasnost da trudnica rodi dijete prije termina.

Stručnjaci tvrde da test ima veliki potencijal kada je riječ o smanjenju broja smrtnih ishoda tokom porođaja i komplikacija.

U svijetu ima čak 15 miliona prijevremenih porođaja godišnje.

Test se može koristiti i za procjenu termina porođaja na jednako pouzdan i jeftiniji način od ultrazvučnog pregleda, piše u izvještaju objavljenom u stručnom časopisu "Nauka".

Ovaj test mjeri aktivnost majčinih placentarnih i fetusnih gena, te se procjenjuje nivo molekula ribonukleinske kiseline, zahvaljujući kojima se prenose genetske informacije u tijelu.

Naučnici su ustanovili da se, zahvaljujući malom broju gena, može zaključiti koje su trudnice u opasnosti kada je riječ o prijevremenom porođaju.

Prijevremenim se smatra svaki porođaj koji nastupi tri sedmice prije utvrđenog termina, a u SAD pogađa devet odsto trudnica.

Dosadašnji testovi krvi za utvrđivanje potencijalne prijevremene trudnoće bili su pouzdani samo u 20 odsto slučajeva.

Fiziološki, trajanje trudnoće je 40 sedmica, odnosno 280 dana, računajući od prvog dana posljednje menstruacije. Svaki porođaj prije navršenih 37 sedmica po definiciji je - prijevremeni.

Kad trudnoća dostigne 37 navršenih sedmica ili kada trudnica uđe u 38. sedmicu riječ je o "terminskoj trudnoći".

Donja granica prijevremenog rađanja i spontanog pobačaja danas se smatra 22. sedmica trudnoće. Ova granica je u vezi sa mogućnošću da plod preživi nakon rođenja.

Napredak tehnologije i neonatološke službe zaslužan je za to da se danas mogu spasiti i bebe od samo 500 grama težine na rođenju, odnosno one rođene u 22. sedmici.

U razvoju novog testa naučnici su koristili krvne uzorke 31 danske trudnice kako bi otkrili koji geni pouzdano upućuju na rizik od prijevremenog porođaja.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije