Nauka

Predstavljanje mobilnog planetarijuma 29. septembra u Banjaluci

Predstavljanje mobilnog planetarijuma 29. septembra u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Predstavljanje mobilnog planetarijuma 29. septembra u Banjaluci

BANJALUKA - Astronomsko društvo Srbije dovešće, u okviru "Noći istraživača" 29. septembra, u Banjaluku mobilni planetarijum, u kojem će posjetioci moći doživjeti nevjerovatno iskustvo i "teleportovati" se u svemir u samo nekoliko trenutaka.

"Mobilni planetarijum je simulacija nebeskog svoda u prirodi - mogu da se vide zvijezde i prividno kretanje neba, mogu se posmatrati i planete, te kretanje planeta po nebu", naveli su organizatori.

Pojasnili su da se zahvaljujući njemu može "otputovati" na pojedinačne planete, na njihove satelite, da se doživi simulacija kretanja satelita oko planeta, vide sazviježđa, asterizmi, objekti van Sunčevog sistema, zvjezdana jata, druge galaksije i galaktička jata.

"Generalni partner 'Noći istraživača 2017' IT kompanija 'Prointer' pripremila je kutak posvećen virtuelnoj realnosti, koji će oduševiti sve posjetioce i u samo nekoliko trenutaka ih odvesti na različlite destinacije", istakli su organizatori.  

Centralni dio manifestacije u Banjaluci ove godine će biti održan u Banskom dvoru. Posjetiocima "Noći u kojoj je sve moguće" vrata će tradicionalno otvoriti Muzej savremene umjetnosti RS i Muzej RS, Narodna i univerzitetska biblioteka RS, Narodno pozorište RS i Dječije pozorište RS sa mnoštvom sadržaja i aktivnosti za sve uzraste. Dio programa i radionice za najmlađe biće održane u Tehničkoj školi, te u Domu omladine.

Manifestacija "Evropska noć istraživača" se održava po šesti put u Banjaluci, a broj posjetilaca prethodne godine bio je veći od 17.000. Ljubitelji nauke, umjetnosti i otkrivanja nepoznatog uživaće 29. septembra, kada će šest gradova u BiH biti pretvoreno u riznice znanja i nauke. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije