Nauka

Preminuo akademik Milosav Marjanović

Preminuo akademik Milosav Marjanović
Foto: SANU | Preminuo akademik Milosav Marjanović

BEOGRAD - Jedan od najznačajnijih srpskih matematičara akademik Milosav Marjanović preminuo je danas u Beogradu u 92. godini, saopšteno je iz Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Iz SANU su naveli da je odlazak Marjanovića, koji je dao poseban doprinos proučavanju topologije i didaktike matematike, veliki gubitak za Akademiju i sveukupnu nauku.

Akademik Marjanović rođen je 24. avgusta 1931. godine u Nikšiću. Matematiku je diplomirao 1955. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, na kojem je 1957. godine izabran za asistenta.

Specijalizaciju je položio u Matematičkom institutu Poljske akademije nauka u Varšavi, a doktorirao 1964. godine. Te godine izabran je u zvanje docenta na PMF-u u Beogradu. Za vanrednog profesora izabran je 1969, a za redovnog 1980. godine.

Postdoktorske studije je 1968. godine završio na Univerzitetu Floride u Gejnsvilu.

Od 1995. radio je i kao profesor metodike matematike na Učiteljskom fakultetu u Beogradu.

Pristupnu besjedu za redovnog člana Sanu održao je 11. maja 1992. godine

Učestvovao je na nizu naučnih skupova u zemlji i inostranstvu, a kao gostujući profesor održao je predavanja Moskovskom državnom univerzitetu "Lomonosov", Matematičkom institutu Ruske akademije nauka, Matematičkom institutu Poljske akademije nauka i na Tehničkom univerzitetu u Gracu.

Marjanović je za izuzetne naučne rezultate primio Oktobarsku nagradu grada Beograda 1973. godine.

On je svojim naučnim i pedagoškim radom dao veliki doprinos razvoju nauke u Srbiji, kao i unapređenju nastave matematike na Beogradskom univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije