Nauka

Pretvaraju ugljen dioksid u stijenu

Pretvaraju ugljen dioksid u stijenu
Foto: N.N. | Pretvaraju ugljen dioksid u stijenu

REJKJAVIK - Naučnici na Islandu vrše transformaciju ugljen-dioksida u stijene, čime čiste atmosferu od štetenih emisija ovog gasa, koji izaziva globalno zagrijavanje.

Tehnologija koju koriste ubrzano oponaša prirodni proces koji može da traje hiljadama godina i omogućava unošenje ugljen-dioksida u bazaltnu stijenu, gdje se gas kristalizuje i ostaje zarobljen zauvijek.

"Ovom metodom smo izvršili dramatičnu promjenu vremenske skale", izjavila je geolog Sandra Osk Snaebjornsdotir.

Ugljen-dioksid je gas koji se u velikim količinama emituje iz islandskog saobraćajnog sektora, industrije i vulkana, prenio je AFP.

Međudržavni panel UN o klimatskim promjenama promoviše različite metode izdvajanja i odlaganja ovog gasa u pokušaju da se rast prosječne temperature na planeti ograniči na 1,5 stepen Celzijusov.

Geolozi u projektu "Karbfiks" sarađuju sa istraživačima i inženjerima iz kompanije "Rejkjavik enerdži", Univerzitetom Islanda, francuskim Nacionalnim centrom za naučna istraživanja i američkim Univerzitetom Kolumbija.

Island je poznat po gejzirima, glečerima i vulkanima, a najmanje polovina energije koja se proizvodi potiče iz geotermalnih izvora.

Fabrika koja vrši konverziju gasa nalazi se na padini vulkana Hengil, na jugozapadu zemlje, i smještena je na bazaltnoj stijeni koja se formirala od ohlađene lave, gdje postoji neograničen pristup vodi.

Fabrika upumpava vodu ispod vulkana i pokreće šest turbina, koje proizvode struju i osiguravaju grijanje za glavni grad Rejkjavik, udaljen oko 30 kilometara.

Ugljen-dioksid iz ove fabrike hvata se iz pare i pretvara u kondenzat, a potom rastvara u velikoj količini vode. Ta voda potom se pod visokim pritiskom ubrizgava u stijenu na dubini od 1.000 metara.

Rastvor popunjava pukotine u stijeni i tada počinje hemijska reakcija u kontaktu gasa sa kalcijumom, magnezijumom i željezom u bazaltu.

"Skoro sav ubrizgani uljen-dioksid mineralizovao se u roku od dvije godine od prvog ubrizgavanja", izjavila je Snaebjornsdotirova.

Kada ovaj gas postane dio stijene, tu može da ostane zauvijek, osim u slučaju vulkanske erupcije i rastapanja minerala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije