Nauka

Proizveli bijelu boju, bjelju od snijega, može zamijeniti klima-uređaj

Proizveli bijelu boju, bjelju od snijega, može zamijeniti klima-uređaj
Foto: Pixabay/Ilustracija | Proizveli bijelu boju, bjelju od snijega, može da zamijeni klima-uređaj

U namjeri da omoguće što prirodniji način hlađenja zgrada i smanje upotrebu klima-uređaja, a time uspore globalno zagrijavanje planete, naučnici su uspjeli da proizvedu tako bijelu boju koja odbija 98 odsto sunčeve svjetlosti i spušta temperaturu za četiri i po stepena u odnosu na okruženje.

Krovovi obojeni u bijelo vijekovima se koriste za hlađenje zgrada. Kako globalno zagrijavanje sve više prijeti našoj planeti, naučnici iznalaze sve više načina da makar uspore ovaj proces.

Nova bijela boja koju su istraživači uspjeli da proizvedu odbija 98 odsto sunčeve svjetlosti, ali i infracrveno zračenje koje probija atmosferu i zagrijava planetu. Testovi su pokazali da ova nova bijela boja spušta temperaturu površine za četiri i po stepena Celzijusa u poređenju s temperaturom okoline, i to pod jednakim intenzitetom sunčevih zraka.

Istraživači najavljuju da bi se ova bijela boja mogla pojaviti na tržištu već za godinu-dvije dana.

Trenutno dostupne reflektujuće bijele boje su naravno daleko bolje od tamnih krovnih materijala, ali odbijaju samo 80 do 90 odsto sunčeve svjetlosti i upijaju ultraljubičaste zrake. To znači da ove boje ne mogu da ohlade površinu preko koje su nanesene ispod temperature okoline. Nova boja to može, što ujedno smanjuje potrebu za korišćenjem klima-uređaja i smanjuje emisiju ugljenika koju oni proizvode.

"Naša boja može da pomogne u borbi protiv globalnog zagrijavanja i pomogne da se Zemlja ohladi - to je kul stvar", tvrdi profesor Šjulin Ruan sa američkog Univerziteta Perdu. "Ako napravimo najbjelju bijelu boju, ona će moći da odbije maksimalnu količinu sunčeve svjetlosti nazad u svemir", dodaje profesor.

Ruan navodi da bi krov površine 93 kvadratna metra obojen ovom bijelom bojom dao snagu hlađenja od 10 kilovata, što je moćnije od centralnih klima-uređaja koje se koriste u većini zgrada.

Tri presudne karakteristike nove boje

Karakteristike ove novostvorene bijele boje naučnici su predstavili u časopisu ACS Applied Materials & Interfaces. Navode da su tri faktora zaslužna za njene sposobnosti hlađenja. Prije svega to što su kao pigment koristili barijum-sulfat, koji za razliku od konvencionalnog pigmenta od titanijum-dioksida ne apsorbuje ultraljubičastu svjetlost. Drugo korišćena je visoka koncentracija pigmenta od 60 odsto. Treće i najvažnije, čestice pigmenta su bile različite veličine, jer količina svjetlosti koju čestice odbijaju zavisi od njihove veličine.

Profesor Ruan i njegov tim su u laboratoriji testirali više od 100 različitih materijala i oko 50 različitih smješa. Njihova prethodna najbjelja boja bila je napravljena od kalcijum-karbonata, odnosno krede i odbijala je 95,5 odsto svjetlosti.

Dostupna, jeftina i bezbjedna

Istraživači napominju da njihova ultrabijela boja koristi standardne akrilne rastvarače i da se može proizvoditi poput konvencionalne boje. Tvrde da bi boja bila slične cijene kao i sadašnje, s obzirom na to da je barijum-sulfat jeftiniji od titanijum-dioksida.

Tim je takođe testirao otpornost boje na habanje, ali napominju da su potrebni dugotrajniji testovi pod različitim vremenskim uslovima kako bi se dobili precizni podaci.

Profesor Ruan je naglasio i da njihova boja ne predstavlja rizik po vid ljudi.

"Naša boja odbija sunčevu svjetlost difuzno, tako da jačina svjetlosti koja se odbija u bilo kom smjeru nije tako jaka. Potpuno je svijetlobijela, bjelja od snijega".

Autorska prava na patent zajednički će imati Univerzitet Perdu i istraživački tim, koji sada pokušava da komercijalizuje svoj izum.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije