Nauka

Promijenjena definicija kilograma nakon 130 godina

Promijenjena definicija kilograma nakon 130 godina
Foto: Ilustracija | Promijenjena definicija kilograma nakon 130 godina
N.N.

Naučnici su na 26. sastanku Opšte konferencije za tegove i mjere, koji je održan u Parizu, izglasali novi način na koji će se definisati kilogram, osnovna jedinica za masu.

Ova promjena dogodila se nakon 130 godina, a prema riječima doktora nauka Almira Badnjevića promijenjena je i definicija za Amper, Kelvin i mol, te ostale izvedene jedinice poput Volta, Oma i Džula.

"Do sada se definicija kilograma zasnivala na prototipu kilograma (Veliki K), valjku visine 39 mm i promjera 39 mm, napravljenog od legure platine (90 odsto) i iridijuma (10 odsto). Nova definicija će se od sada zasnivati na Planckovoj konstanti. Tačnije, naučnici su masi od 1kg suprotstavili silu generisanu preko električne energije, te tu silu iskazali preko Planckove konstante čiju su vrijednost fiksirali s velikom preciznošću. Definicija Ampera je uspostavljena preko elementarnog električnog naboja, Kelvin preko Bolcmanove konstante, dok je mol definisan zahvaljujući Avogadro konstanti. Nadam se da nastavnici i profesori koji uče našu djecu prate ovakve stvari, te da će stupanjem na snagu ovih definicija i oni promijeniti svoje materijale", objasnio je Badnjević.

Stabilnost kilograma je od ključne važnosti jer predstavlja temelj za izvođenje mnogih drugih mjernih jedinica. Međutim, mjerenja su pokazala da je u posljednjih sto godina prakilogram izgubio 50 mikrograma svoje težine, što je podstaklo naučnike da pokušaju da razviju novu definiciju kilograma pomoću malene, ali nepromjenjive osnovne jedinice zvane Planckova konstanta.

(Klix.ba)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije