Nauka

Pronađen mozaik star 1.800 godina

Pronađen mozaik star 1.800 godina
Foto: Ilustracija | Pronađen mozaik star 1.800 godina

TEL AVIV - Arheolozi u Izraelu pronašli su neobično detaljan rimski mozaik star oko 1.800 godina na mjestu drevnog "tržnog centra" u lučkom gradu Cezareji na obali Sredozemnog mora.

Izraelska uprava za antikvitete saopštila je da mozaik potiče iz drugog i trećeg vijeka nove ere, odnosno da je star oko 1.800 godina.

Mozaik je promjera 3,5 puta 8 metara i prikazuje različite višebojne motive, kao i misteriozni natpis na grčkom jeziku, piše britanski "Dejli mejl".

Arheolozi procjenjuju da je na mozaik utrošeno 12.000 kamenčića po kvadratnom metru. Mozaik prikazuje tri vjerovatno ugledna muškarca u togama, od kojih je jedan okrenut posmatraču, a dvojica su u profilu.

Mozak je bogat višebojnim geometrijskim oblicima, a tu je i natpis na grčkom jeziku. Mozaik je oštećen gradnjom vizantijske zgrade preko njega.

"Slične mozaike nalazili smo samo na Kipru i na sjeveru Sirije. Mozaik ovakvog kvaliteta do sada nismo nalazili na tlu Izraela", rekao je šef arheološkog tima Uzi Ad.

Arheolozi su pronašli ovaj mozaik dok su radili na iskopavanju odvojene zgrade iz vizantijske ere stare oko 1.500 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije