Nauka

Pronađena nekropola stara oko 2.000 godina

Pronađena nekropola stara oko 2.000 godina
Foto: Pixabay ilustracija | Pronađena nekropola stara oko 2.000 godina

Portugalski arheolozi pronašli su u centru Lisabona veliku rimsku grobnicu sa skeletnim ostacima starim oko 2.000 godina i različitim umjetničkim predmetima.

Ova nekropola pronađena je u krugu poznatog restorana "Solar dos presuntos", nakon što su vlasnici odlučili da prošire objekat. Restoran je počeo sa radom 1974. godine u istorijskom centru Lisabona.

U Lisabonu, ali i u drugim dijelovima Portugalije, građevinska dozvola se izdaje tek nakon arheološkog ispitivanja zemljišta.

"Ono što smo pronašli veoma nas je iznenadilo", rekao je arheolog Nuno Neto, dodajući da je grobnica bila dubini od oko šest metara. On je dodao da su ostaci odlično sačuvani i da su pronađeni predmeti izuzetne vrijednosti.

U nekropoli su pronađeni skeletni ostaci 25 osoba, 35 kremiranih ostataka, te grnčarija i novčići korišteni u ritualima tokom sahrana.

Vlasnici restorana, kojima je ovo otkriće u stvari usporilo rad, nadaju se da će neke od predmeta arheolozi ostaviti kako bi ih mogli izložiti za posjetioce u budućnosti.

Rimska armija okupirala je grad Olisipo (Olissipo), kako se nekada zvao Lisabon, oko 200. godine prije nove ere i on je ostao pod kontrolom Rima nekoliko vijekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije