Nauka

Pratite nas na Google news

Pronađeni ostaci drevnog vikinškog naselja otvaraju zanimljiva pitanja

Pronađeni ostaci drevnog vikinškog naselja otvaraju zanimljiva pitanja
Foto: Screenshot / Youtube | Pronađeni ostaci drevnog vikinškog naselja otvaraju zanimljiva pitanja
N.N.

Arheolozi su otkrili drevno vikinško naselje koje je prethodilo prvoj poznatoj ljudskoj zajednici na Islandu.

Ostaci dva objekta pronađeni su u blizini jednog sela kod fjorda Stovarfjorur, a jedan je izgrađen ranije nego što to stoji u sadašnjim zapisima o tome, kada su na ove prostore došli prvi Vikinzi.

Starija građevina, koja potiče oko 800. godine nove ere, dugačka je nepunih 100 metara, a rani doseljenici su je koristili kao sezonski lovački kamp.

Uz drvenu konstrukciju bili su prisutni  i brojni ukrasni artefakti, uključujući rimske i bliskoistočne kovanice, perlice, prstenje i sitne zlatne predmete.

Za otkriće su zaslužni Bjarni F. Ajnarson i tim koji na tom području rade od 2015.

Tim je otkrio i ostatke objekta koji datira od 860. do 870. godine, što sada omogućava uvid u način na koji su Vikinzi osnovali seosko naselje.

Nakon kopanja dublje u zemlju, Ajnarson i njegova grupa otkrili su još jedan objekat koji je izgrađen 800. godine.

Zapisi govore o glavnom vikingu Ingolfu Arnarsonu koji je otputovao iz Norveške zajedno sa prijateljima i rukama na farmi u potrazi za zemljom netaknutom od ljudi.

Legenda kaže da je primijetio zemlju, koja je sada Island, daleko u daljini i zamolio je bogove da mu ukažu na mesto koje treba da naseli.

Prema legendi, brod je 874. godine stigao na obalu i taj događaj se uzima za momenat dolazaka prvih stanovnika na Island.

Strukture u objektima čiji su ostaci nađeni su takve da je u njima bilo više prostorija što ukazuje na to da je u njima živjelo više  porodica.

Osim predmeta za svakodnevnu upotrebu, nađene su i srebrne kovanice, ukrasne staklene perle, prstenje...

Stručnjaci kažu da su ti predmeti vjerovatno nabavljani trgovinskim vezama i da je roba sa istoka dolazila u zamjenu za meso kita ili morževa.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije