Nauka

Rajčević: Razvijati informaciono-komunikacionu tehnologiju

Rajčević: Razvijati informaciono-komunikacionu tehnologiju
Foto: N.N. | Rajčević: Razvijati informaciono-komunikacionu tehnologiju

​JAHORINA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da Srpska ima veliku šansu za razvoj u oblasti informaciono-komunikacione tehnologije, nauke i istraživanja i da treba da iskoristi prednosti koje ima, a da će Vlada to podržati.

"Na nama svima, kao društvu, je da damo sve od sebe da bi podstakli takve aktivnosti u Republici Srpskoj", rekao je Rajčević na panel-diskusiji pod nazivom "Kako kreirati ambijent potreban za razvoj inovacionih kompanija" u okviru "Jahorina ekonomskog foruma".

Prema njegovim riječima, ministarstvo na čijem je čelu biće na usluzi privredi i naučnoistraživačkoj zajednici i na neki način servis društvu u nastojanjima da se kreira povoljan poslovni ambijent za privlačenje domaćih i stranih investicija.

"Naše društvo mora da uhvati priključak sa razvijenim svijetom", rekao je on.

Izvršni direktor za tehniku kompanije "M:tel" Miodrag Vojinović istakao je da su za "M:tel" veoma važne inovacije i unapređenje, zbog čega ova kompanija obrazuje svoj kadar.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući ulaganju u to obrazovanje, "M:tel" sada ima više od 300 inženjera.

"Neophodno je obezbijediti i infrastrukturu da bi unaprijedili inovacije", rekao je on i napomenuo da digitalizacija kasni u odnosu na Srbiju.

Zamjenik generalnog direktora kompanije "Rakurs" iz Ruske Federacije Vladimir Lelin istakao je važnost tehnološkog razvoja, te naglasio da država mora da pruža podršku kompanijama koje se bave inovacijama i da ima mogućnost da inovacije učini profitabilnim.

Digitalni arhitekta kompanije "Majkrsoft" u Srbiji Marko Marjanović rekao je da bez kvantiteta nema kvaliteta, zbog čega treba osnovati bazu mladih ljudi kojima će se približiti tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije