Nauka

Rajčević: Srpska može biti regionalni lider u razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija

Rajčević: Srpska može biti regionalni lider u razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija
Foto: Srna | Rajčević: Srpska može biti regionalni lider u razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija

JAHORINA - Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas da je konferencija "Forvard", koja će narednog mjeseca biti održana u Banjaluci, jedna od pokretačkih snaga za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija koje su razvojna šansa i grana privrede u kojoj Srpska može da bude lider u regionu.

Rajčević je na konferenciji za novinare na Jahorini, na kojoj je predstavljen koncept i program "Forvarda", istakao da je digitalna transformacija društva postavljena kao jedan od ključnih ciljeva u Programu ekonomskih reformi Vlade Srpske i u ekspozeu premijera Radovana Viškovića.

On je rekao da je uslov za dostizanje tog cilja popularizacija pomenute teme i razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija.

"S ciljem popularizacije ove teme potrebno nam je mnogo ovakvih događaja i stručnih konferencija na kojima će se okupljati stručnjaci iz domaćih kompanija kojima su osnovni biznis informaciono-komunikacione tehnologije i inostrani stručnjaci iz te oblasti. Želimo da Banjaluku obojimo u boje informaciono-komunikacionih tehnologija i poručimo regionu da u Srpskoj počinju nova vremana za njihov razvoj", naglasio je Rajčević.

On je izrazio nadu da će konferencija "Forvard" prerasti u tradicionalnu, te zahvalio kabinetima predsjednika i premijera Republike Srpske i platinastim sponzorima na podršci u organizaciji skupa.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić izjavio je da će na otvaranju konferencije dominantna tema biti digitalna transformacija i njen značaj za razvoj čitavog društva i malih kompanija, te za bolji život građana.

Prema njegovim riječima, drugi dan će biti posvećen pametnim gradovima kao trendu koji se razvija paralelno sa digitalnom transformacijom i pruža unapređenje uslužnih procesa i saradnje i komunikacije lokalnih administracija sa građanima i javnim sektorom.

"Imamo veliki odziv govornika, učesnika i panelista koji su u ovom procesu godinama i prenijeće nam svoje impresije i utiske, te pomoći smjernicama kako bismo ono što je tema konferencije integrisali u svakodnevni život u Srpskoj", kaže Gverić.

Generalni direktor "M:tela" Marko Lopičić rekao je da su tehnološki razvoj i investicije osnovni postulati te kompanije.

"Digitalna transformacija je dio strateškog plana `M:tela` i uveliko je sprovodimo i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu. Svi procesi unutar kompanije `M:tel` su digitalitzovani i automatizovani i bazirani na najsavremenijim rješenjeima. Radimo na razvoju različitih rješenja koja ćemo ponuditi spoljnom tržištu kada digitalna trasformacija u cijeloj Srpskoj i BiH dobije zamah", istakao je Lopičić.

Bez jake telekomunikacione infrastruktiure, a posebno optičke mreže, dodao je on, nije moguće sprovesti digitalnu transformaciju.

"Zbog toga je kompanija `M:tel` nezaobilazno mjesto za stvaranje osnova za digitalnu transformaciju. Već sada imamo optičku mrežu u svim gradovima u Srpskoj i u Sarajevu", rekao je Lopičić, podsjetivši da je kompanija u posljednjih 12 godina investirali 1,4 milijarde KM, te da je većina novca otišla u optičku infrastrukturu.

Direktor kompanije "Prointer" iz Banjaluke Bojan Vujić ocijenio je da je konferencija korak u smjeru isticanja značaja digitalne transformacije društva.

"Kompanija `Prointer` će iskoristiti priliku da promoviše naš koncept digitalne transformacije. To je veoma važno jer digitalizacija u javnom sektoru, privredi i lokalnim zajednicama mora da bude na mnogo višem nivou", rekao je Vujić.

Prema njegovim riječima, benefiti digitalizacije su višestruki, a najvažniji su uštede, optimizacija, automatizacija i povećanje konkurentnosti.

"Važno je da se svi uključimo u ovakve projekte kako bi nivo digitalizacije našeg društva bio podignut, a time bi i privreda bolje funkcionisala i životni standard bi bio viši", poručio je Vujić.

Konferencija "Forvard" biće održana 4. i 5. decembra u Banskom dvoru u Banjaluci.

Organizatori ovog stručnog skupa su Ministarstvo za naučno-trehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Inovacioni centar Banjaluka uz podršku platinastih sponzora komapnija "M:tel" i "Prointer".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije