Nauka

Revolucionarni izum naučnika iz Vuhana

Revolucionarni izum naučnika iz Vuhana
Foto: Printscreen Twitter | Pogon budućnosti: Naučnici iz Vuhana konstruisali mlazni motor na struju

Naučnici sa univerziteta u kineskom gradu Vuhanu, posljednjih mjeseci isključivo pominjanom u kontekstu epidemije virusa korona, svijetu su predstavili svoj revolucionarni izum. Oni su časopisu Američkog instituta za fiziku objavili članak o svom funkcionalnom mlaznom motoru sa pogonom na električnu energiju.

Vođa projekta, profesor Jau Tang je rekao da je njegov tim za rad na novom tipu pogona bio motivisan smanjenjem zavisnosti svijeta od fosilnih goriva, kao i rješavanjem krize globalnih klimatskih promjena.

Njihov mlazni motor ne troši nikakvu drugu energiju osim električne, a za ostvarivanje reaktivnog pogona koristi se fizika plazme, četvrtog agregatnog stanja materije.

Plazma je stanje potpuno jonizirane materije koja može da se stvori, u ovom slučaju, sabijanjem vazduha i izlaganjem istoga mikrotalasnom zračenju kako bi on bio jonizovan. Pretvaranjem vazduha u plazmu stvara se veliki pritisak, a njegovim usmjeravanjem dobija se reaktivni pogon.

Naučici iz Vuhana nisu prvi koji su se sjetili ovog principa, ali je njihovo rješenje (za razliku od npr. NASA na svemirskoj sondi Dawn) ne koristi plazmu dobijenu iz ksenona, već iz običnog vazduha, i pritom generiše veću snagu, piše Interesting Engineering.

Naučnici su do sada izradili mali prototip. Njihov "mlazni motor" podigao je jedan kilogram tešku čeličnu kuglu samo zahvaljujući stvaranju pritiska plazme u cijevi prečnika 24 milimetra.

Generisana snaga, kada bi se isti efekt uvećao na veličinu aviona, uporediva je sa snagom mlaznih motora komercijalnih aviona, navode naučnici, i dodaju da već rade na unapređenju dizajna i efikasnosti kao i povećanju prototipa, prenosi Bug.

Za sada su, smatraju, pokazali da je ovakvo rješenje primjenljivo u avijaciji i da bi u budućnosti ono moglo da postane alternativa mlaznim motorima na fosilna goriva, kao i da doprinese eventualnom razvoju potpuno električnih mlaznih aviona.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije