Nauka

Pratite nas na Google news

Robot-pas ne traži hranu ni šetnju, košta oko 3.000 dolara

Robot-pas ne traži hranu ni šetnju, košta oko 3.000 dolara
Foto: Aibo.com | Robot-pas ne traži hranu ni šetnju, košta oko 3.000 dolara
Tanjug

Robot-pas kompanije "Sony" pod imenom Aibo, može da uključi mikrotalasnu rernu i usisivač, upozorava lavežom da je mašina za veš završila sa pranjem, ali i pravi selfije i pozira.

"Sony" neprestano dodaje nove funkcije robotu psu, a najnovije performase podrazumijevaju da Aibo može da komunicira sa nizom pametnih uređaja u domaćinstvu kako bi olakšao život svojim vlasnicima.

Demonstracija vještina koje Aibo posjeduje, održana je na sajmu "CEATEC" u Tokiju, najvećem japanskom sajmu IT-a i elektronike.

Prikazano je, između ostalog, kako Aibo daje signal rerni da se uključi, odmah po dolasku vlasnika u kuću, kako bi ih što prije sačekao topao obrok, prenosi RTS.

Mali robot je programiran i da pozira fotografu, ako je to neophodno, zauzimajući simpatične poze. S druge strane, Aibo može i da fotografiše ljude, pravi selfije i fotografije postavlja na društvenim mrežama.

Ranije ove godine, iz kompanije "Sony" je najavljeno da Aibo može biti i pas čuvar. Uz pomoć kamerica i mikrofona, robot pas može da vrši inspekciju poslovnih ili stambenih prostorija i budno motri na vaš dom, uz mejsečnu naknadu od 14 američkih dolara.

U zavisnosti od konfiguracije, jedan Aibo može koštati do 3.000 dolara.

Tako na primjer, postoji mogucnost da vaš Aibo robot pas prepoznaje lica. Po potrebi, može da memoriše imena i lica za do deset ljudi.

U kompaniji "Sony" navode da su od početka ove godine kupcima isporučili 20.000 robot-ljubimaca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije