Nauka

Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi

Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi
Foto: Pixabay | Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi

Roboti će najkasnije do 2025. obavljati 52 posto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Istraživanje se bazira na anketi u kojoj su učestvovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz cijelog svijeta s udjelom u globalnom BDP-u od 70 posto.

Prema njihovoj procjeni "strojevi će do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mjestu dok ih danas obavljaju 29 posto", pokazuje WEF-ov izvještaj "Budućnost radnih mjeta 2018", objavljeno u ponedjeljak.

Paralelno bi ljudi mogli dobiti 'nove uloge', što će od njih zahtijevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa "seizmičkim promjenama" u radu sa mašinama i kompjuterskim programima, procjenjuju u WEF-u.

Brze promjene mašina i algoritama, računarskih procesa usmjerenih na rješavanje problema, "mogle bi kreirati 133 miliona novih uloga koje će zamijeniti 75 miliona izgledno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine", predviđaju u WEF-u.

Sjedište je te organizacije u blizini Ženeve a poznata je po organizaciji godišnjeg neformalnog skupa svjetske političke i ekonomske elite i bogataša u Davosu.

Autori izvještaja predviđaju da će roboti brzo zamijeniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, te u industrijskom, poštanskom i kancelarijskom sektoru.

Paralelno bi trebala porasti potražnja za poslovima koji zahtijevaju 'ljudske vještine', poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, te elektronske trgovine i društvenih medija.

Veliki izazov će biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove vještine, posebno na području "kreativnosti, kritičnog mišljenja i uvjeravanja", pokazalo je istraživanje.

Do 2022. godine posebno snažna biće potreba za prekvalifikacijom radnika u vazduhoplovstvu, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opšti trend kontinuiranog učenja i prilagođavanja.

Vladama pak savjetuju da pripreme programe zaštite za radnike i zajednice, ugrožene 'značajnim promjenama" u kvalitetu i trajnosti novih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije